dr. Marko Krmpotić: Bez ikakve dileme najveća snaga IMED-a su naši ljudi

Razgovor sa dr. Markom Krmpotićem, oralnim kirurgom i jednim od vodećih hrvatskih dentalnih implantologa, suvlasnikom i ravnateljem Poliklinike i dnevne bolnice IMED.


U Republici Hrvatskoj, investicijski fondovi i drugi institucionalni ulagači trenutno provode proces preuzimanja i okrupnjivanja dentalnih klinika. Što to donosi dentalnoj medicini, kakva budućnost čeka pacijente i stomatologe, koje se prilike i opasnosti nalaze na tom putu? O tim i drugim temama portal Poslovni savjetnik razgovara s insajderom, suvlasnikom jedne od vodećih dentalnih klinika u Hrvatskoj - Poliklinike i dnevne bolnice IMED, dr. Markom Krmpotićem.

Iza vas je skoro trideset godina uspješne karijere u kojoj ste prošli stepenice od nastavnika na fakultetu, odjelnog liječnika u velikoj bolnici, preko male privatne prakse do suvlasnika i ravnatelja jedne od najvećih i najboljih dentalnih klinika u Hrvatskoj, IMED. Kako biste opisali svoj put?

Točno dvadeset i sedam godina staža! Put je bio dug, polagan, siguran i prepun zadovoljstava. Od prvih dana karijere pratio sam vlastite želje i porive u struci s jedne strane, a s druge strane koristio prilike koje su se putem otvarale. Bilo da se radilo o učenju i usavršavanju u samoj struci ili o poslovnim prilikama, uvijek sam ih znao iskoristiti, uvijek sam se do kraja davao. Zapravo i nije bilo tako teško jer moja stručna i poslovna karijera ne razlikuje se puno od mog osobnog i privatnog puta. Znate onu budističku - How you do ANYTHING is how you do EVERYTHING!

Od kuda ljubav prema dentalnoj implantologiji?

Moj pokojni otac Ivica, profesor na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu, bio je jedan od pionira dentalne implantologije u Hrvatskoj. Umro je sa četrdeset i devet godina, kada sam ja bio pred diplomom.

Po završenom fakultetu ostao sam na Zavodu za oralnu kirurgiju Stomatološkog fakulteta u Zagrebu gdje sam proveo osam godina. Paralelno sam radio i u KB Dubrava na Klinici za čeljusnu kirurgiju, ukupno dvanaest godina.

U tom periodu upoznao sam se s implantologijom, shvatio da me to pokreće i uložio sve napore da uz specijalizaciju iz oralne kirurgije steknem što više znanja i iskustva u dentalnoj implantologiji. Implantologija je ono u čemu sam najbolji, što me i danas drži motiviranim i omogućava da i nakon skoro tri desetljeća karijere uživam svaki dan u onome što radim.

Kako ste se odlučili za odlazak iz sustava državnog zdravstva i postali privatnik, poduzetnik?

Tijekom prvih deset godina usavršavanja u struci jako puno sam putovao po Europi i SAD-u gdje sam se susreo s dentalnom medicinom koja je izgledala bitno drugačije nego smo navikli u Hrvatskoj. Ne toliko u stručnom smislu (iako i tamo), koliko u organizacijskom smislu.

Shvatio sam da ako želim prakticirati struku na najbolji mogući način, to nažalost nije moguće u okviru državnog zdravstva. Previše birokratskih i drugih paramedicinskih prepreka da bi se struka razvila do svojih maksimalnih mogućnosti.

Tako sam odlučio izaći iz sustava i otvoriti svoju privatnu praksu. To je bilo prije sedamnaest godina. Ne smijem zanemariti ni taj neki poduzetnički poriv i instinkt koji je očito čučao negdje u meni, a koji je i dalje prisutan i tjera me na postavljanje novih ciljeva i daljnje pomicanje granica.

Kako je tekao vaš poslovni put?

I taj je put bio polagan, postepen, održiv i prepun lijepih i nekih manje lijepih trenutaka. Svaki početak je težak, ali na sreću moja struka omogućava predvidljivo poslovanje pod uvjetom da ju radite kvalitetno i pošteno. Formula je jednostavna - zadovoljni pacijenti se vraćaju, preporučuju vas svojim prijateljima i taj se krug širi.

Ako ste strpljivi, ne jurite za novcem, kvalitetno radite svoj posao, fokusirate se na pacijente i njihovu dobrobit, a sebe stavite u drugi plan, uspjeh ne može izostati. Treba samo biti uporan, dosljedan i strpljiv. Pacijenti to prepoznaju!

Nakon samo dvije godine u privatnom biznisu, sa partnerima sam osnovao Polikliniku IMED. Ona je moja preokupacija, ljubav i zadovoljstvo već petnaest godina.

Kako ste kao stomatolog ušli u poduzetništvo, što su bile najveće prepreke?

Mi stomatolozi, najčešće smo zapravo mali obrtnici koji sa svojom glavom i deset prstiju uz mali tim ljudi možemo osigurati sebi i svojoj obitelji kvalitetan životni standard. Ono što nas ne uče na fakultetu, a trebali bi, je što kad taj obrt preraste u poduzetništvo, ponekad i pravi biznis. Ja sam taj svoj deficit na vrijeme prepoznao i ubrzo po otvaranju privatne prakse krenuo se educirati u poslovnom i menadžerskom segmentu.

Kada smo prije petnaest godina moji partneri i ja osnivali IMED, angažirao sam konzultanta za svoj osobni razvoj i razvoj našeg poduzetničkog projekta. IMED je tada bio jedna od rijetkih dentalnih praksi ustrojena po poslovnim standardima koji su uobičajeni u poslovnom svijetu, ali tada još ne i u stomatologiji. To je, naravno, bilo daleko od ovoga kako IMED danas izgleda i funkcionira, ali tada dobrano ispred konkurencije.

Grešaka je bilo, na sreću, ne preskupih. Iz njih smo učili i to iskustvo je neprocjenjivo. Danas griješimo manje, sustavno se bavimo poslovanjem i razmišljamo zrelije i pametnije, a poslovne odluke baziramo više na analitici, a manje na intuiciji. Inače, o intuiciji mislim sve najbolje i neke od ključnih odluka donio sam intuitivno.

Kad imate višemilijunski posao i preko šezdeset zaposlenih, metrika, analitika, logika i razum moraju imati prednost pred intuicijom. Ipak, kao vlasnik, zadržavam si pravo da neke odluke i dalje donosim intuitivno.

Kako danas izgleda vaše poduzeće?

Poliklinika i dnevna bolnica IMED i dalje je ustanova, a ne firma. I to nije slučajno. Poslovni model d.o.o. koji je dominantan u našoj industriji bio bi čak i efikasniji, međutim, ja mislim da smo mi prije svega liječnici u službi naših pacijenata i da smo prije svega medicinska ustanova, a tek potom firma. Ukupno imamo šezdeset i pet stalno zaposlenih i pet vanjskih suradnika.

Imamo dentalni segment sa šesnaest dentalnih timova (doktori dentalne medicine i njihovi asistenti), dentalni laboratorij sa osam dentalnih tehničara i nonmedical segment koji pruža logističku i administrativnu podršku potrebnu da bi sve glatko funkcioniralo. Ono po čemu smo jedinstveni je veliki tim specijalista, ukupno dvanaest, koji pokrivaju sve grane dentalne medicine.

Također, naša dnevna bolnica je nešto po čemu smo poznati, tj. po dentalnim, oralno kirurškim i implantološkim zahvatima u potpunoj anesteziji. Treba spomenuti i naš novi brand IMED Medical koji pokriva medicinske usluge koje nudimo - estetska kirurgija, plastična kirurgija glave i vrata, ambulanta za bol, uskoro i otorinolaringologija, a u budućnosti možda i neke dodatne medicinske usluge.

IMED Educa je novi projekt edukacije u dentalnoj medicini, u sklopu kojeg nudimo program praktičnih tečajeva za stručno usavršavanje doktora dentalne medicine i dentalnih tehničara. Nudimo i predavanja otvorenog tipa za širu javnost.

Veseli nas interes novih potencijalnih pacijenata kao i mogućnost da, zahvaljujući neposrednoj interakciji s nama, donose potpuno informirane odluke o svom zdravlju.

Kako uspijevate koordinirati sve te aktivnosti?

Teško, ali trudimo se. Stalno! To je najveći izazov, ali i tajna svakog uspješnog posla - dobra organizacija. Paralelno sa razvojem struke i širenjem ponude za naše pacijente intenzivno se bavimo i sa razvojem poslovnih procesa i rješenja unutar klinike. Uz ključne ljude koji su u klinici praktično od početka, zadnje dvije godine u stalnom angažmanu imamo glavnog menadžera te stručnjakinju za ljudske resurse koji mi pomažu u donošenju i provedbi odluka. To je mukotrpan kontinuirani proces, ali nužan da bi se kvalitetno pratilo razvoj poslovanja, povećanje prihoda i upravljanje sa troškovima. Na sreću, na vrijeme smo to prepoznali i spriječili da nas sam obujam posla uguši. Pokušavamo biti korak ispred i spremno dočekati planirani rast.

Kako komentirate ulazak stranog kapitala i investicijskih fondova na tržište dentalne medicine u Hrvatskoj?

Svaki oblik preuzimanja i okrupnjivanja dovodi do konsolidacije tržišta, a to sa sobom donosi i više reda i pravila. To pozdravljamo jer nam je svima u interesu zdrava tržišna utakmica. Da li je kapital domaći ili strani potpuno je nevažno. Pravo pitanje je kakvu će korist od toga imati naši pacijenti.

Svaki investitor ima interes što bržeg i većeg povrata svoje investicije. I to je potpuno legitimno. Međutim, postoji i etičko pitanje, a to je treba li interes investitora stavljati ispred interesa pacijenta.

Bojim se pretjerane industrijalizacije naše inače plemenite medicinske struke, u kojoj bi interes kapitala dobio prednost pred interesima pacijenata. Mi liječnici, koji smo stvarali svoje klinike i još uvijek ih vodimo, pokušavamo tražiti neki fini balans između interesa pacijenata, zaposlenika i vlasnika. To nije uvijek lako, ali ako samo polazimo iz pozicije liječnika, zapravo i nije tako teško - pacijent i njegov interes su na prvom mjestu, nakon toga slijede zaposlenici i vlasnici. Profit je posljedica, rezultat, a ne primarni cilj. Nisam siguran da će investicijski fondovi kao novi vlasnici dentalnih klinika u Hrvatskoj imati taj senzibilitet.

Što biste kao neovisna klinika u privatnom vlasništvu istakli kao vašu najveću snagu, a što kao slabost ili opasnost u tom procesu konsolidacije dentalnog tržišta?

Bez ikakve dileme, naša najveća snaga su naši ljudi. Pomno birani po svojim stručnim i ljudskim kvalitetama, dugi niz godina razvijani kao pojedinci i kao dio velikog tima, predani svome poslu i lojalni klinici u kojoj grade svoje karijere, oni su IMED-ova najjača snaga.

Nakon njih tu su naši vjerni domaći pacijenti, jer IMED se ne bavi dentalnim turizmom, koji nas prepoznaju i vjerno prate već petnaest godina.

U vlastitom smo komfornom prostoru, opremljeni high-tech opremom, potpuno digitalizirani. Imamo dobru i snažnu unutarnju organizaciju, jaku korporativnu kulturu, dobre financijske pokazatelje. S optimizmom gledamo na budućnost. Kad pričamo o opasnostima, mogao bih reći da sve gore navedeno može biti i problem. Naime, takav high-end poslovni model vrlo je skup i traži enormne financijske napore. Mi ih na sreću s lakoćom realiziramo, ali u slučaju neke velike financijske krize i urušavanja tržišta, tako kompleksna i skupa organizacija mogla bi biti u opasnosti. Nadamo se da do toga neće doći, a i u koroni smo dokazali da smo otporniji i žilaviji nego smo mislili. Ne bojimo se ni krize ni konkurencije.

Što biste, nakon svega, podcrtali kao esencijalnu snagu IMED-a, koju vaši pacijenti prepoznaju već petnaest godina i koju očekujete da prepoznaju i potencijalni novi pacijenti?

Iznimno kvalitetan i etabliran dentalni one-stop shop u kojem je pacijentima na raspolaganju uigran i stručan tim svih specijalista dentalne medicine i komplementarnih grana medicine.

Sa velikom strašću govorite o svom poslu!

Ako nakon trideset godina bavljenja istim poslom i dalje imate žar, vi ste sretan čovjek. To je veliki blagoslov, ali i opterećenje jer nikad vam nije svejedno. Ja obožavam svoj posao. Možda malo više struku, implantologiju i rad sa pacijentima, ali i ovaj poslovni segment mi je veliko zadovoljstvo i teren za učenje, nove ciljeve i nove izazove.

Svako jutro od ponedjeljka do petka sa veseljem jurim u kliniku i ispunjen se vraćam navečer kući. Vikend je pak rezerviran za obitelj i hobije. To su druge dvije od tri najvažnije stvari u mom životu.

Možete li nam reći nešto više o svojoj obitelji, spomenutim hobijima i kako provodite slobodno vrijeme?

Ne mogu. Nisam pobornik dijeljenja svog privatnog života i intime čak ni kada je u pitanju ugledan portal poput Poslovnog savjetnika. Ne pratim i nisam aktivan na društvenim mrežama i pokušavam ostati miran i zadovoljan u svom malom zatvorenom svijetu kojeg čine obitelj i uski krug prijatelja.

Za medijska izdanja Business Media Group-e, Poslovni savjetnik  razgovarala Zlata Radović

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox