Analitičari: Ne očekujemo rast plaća

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u kolovozu iznosila je 5.541 kuna, što je za 117 kuna ili 2,2% više nego u srpnju. Na godišnjoj razini neto plaća porasla je za 0,5% odnosno 27 kuna nominalno, dok u realnom izrazu prosječna neto plaća nastavlja bilježiti godišnji pad koji je započeo još u ožujku ove godine, a u kolovozu je dodatno intenziviran.

Naime, korigira li se godišnja nominalna stopa rasta prosječne neto plaće stopom inflacije (mjerene indeksom potrošačkih cijena) ona realno bilježi pad od 3,5% na godišnjoj razini (godišnja stopa inflacije u kolovozu iznosila je 4,0%). Prosječna bruto plaća u kolovozu je iznosila 7.977 kuna, što je za 183 kune ili 2,35% više nego u srpnju.

Na godišnjoj razini prosječna bruto plaća porasla je za 67 kuna (0,85%) u nominalnom izrazu, dok u realnom bilježi pad 3,15%.

Izostanak realnog rasta plaća na godišnjoj razini odražava produljenje negativnih trendova na tržištu rada uslijed krize u gospodarstvu uz istovremeno snažnije inflatorne pritiske.

Rast stope PDV-a te poskupljenje javnih i komunalnih usluga, smanjuju realni dohodak stanovništva i kupovnu moć. S druge strane privreda je iscrpljena dugotrajnom recesijom pa izostaje i rast plaća i kreacija novih radnih mjesta. S obzirom da je rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini u rujnu snažno intenziviran, a nezaposlenost nastavlja rasti, na godišnjoj razini ne očekujemo znatnija poboljšanja, smatraju analitičari RBA. (jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox