Analitičari: Prosječna inflacija iznosit će oko 3 posto

U kolovozu je inflacija mjerena rastom potrošačkih cijena ponovno intenzivirana. Prema posljednjim podacima DZS-a, potrošačke su cijene u srpnju porasle za 4,0% na godišnjoj razini (3,4% u srpnju), što je najviša stopa rasta od veljače 2009., dok su na mjesečnoj zabilježile rast od 0,5%.

Na godišnjoj razini rast cijena očekivano je najviše potaknut višim cijenama energije i prehrane. Naime, potrošačke cijene bez energije porasle tek 2,3% na godišnjoj razini, a isključimo li iz indeksa i cijene prehrane, rast iznosi svega 1,0%. U kategoriji stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je visokih 13,1% s udjelom u ukupnom indeksu od 15,7%, pri čemu je godišnji rast blago intenziviran u usporedbi s prethodnim mjesecom.

U ovoj kategoriji visoke godišnje stope rasta ostvaruju cijene električne energije (+22,1%) i plina (+28,6%), zbog poskupljenja u svibnju, no rast cijena bilježe i ostale komponente (opskrba vodom +3,7%, kanalizacija +7,0% i tekuća goriva +6,1%). Cijene prehrane bilježe godišnji rast od 5,1%, pri čemu su najviše rasle cijene voća (16,9%) i povrća (19,3%) što je vjerojatno posljedica dugotrajnog sušnog razdoblja. Na mjesečnoj razini rastu potrošačkih cijena najviše su pridonijele cijene energije bez kojih je rast iznosio svega 0,1%.

Pri tome je kod cijena energije najznačajniji rast zabilježen kod cijena tekućih goriva (+4,3%) i plina (+2,1%). S obzirom na slabu domaću potražnju i izostanak gospodarskog oporavke, pritisci na rast cijena na strani potražnje na domaćem tržištu izostaju. Ipak, povećanje stope PDV-a, poskupljenje električne energije i plina te više cijene prehrambenih proizvoda bit će do kraja godine vidljivo u godišnjim stopama rasta potrošačkih cijena. Stoga, za cijelu godinu očekujemo prosječnu godišnju stopu inflacije oko 3%, ističu analitičari RBA. (ps/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox