Blagi pad švicarskog franka

Švicarski franak je tek blago oslabio prema euru i dolaru na međunarodnim tržištima valuta nakon što je švicarska središnja banka SNB objavila da pušta u opticaj više franaka kako bi suzbila njegovo pretjerano jačanje ali se ipak nije odvažila na izravnu intervenciju.

Euro je tako prema franku ojačao blagih 0,1 posto, na 1,0390 franaka. Prethodnog dana švicarska je valuta dosegnula novu rekordno visoku vrijednost prema euru od 1,0075 franaka za euro. Dolar je također ojačao prema franku, 0,2 posto, na 72,39 centima. Trgovci nisu ni očekivali da će nove mjere švicarske središnje banke za povećanje opskrbe francima u značajnijoj mjeri suzbiti snažnu potražnju za švicarskom valutom koju ulagači smatraju sigurnim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima.

S obzirom na bojazni u vezi s javnim dugom u eurozoni i Sjedinjenim Državama i na strah od nove recesije u svjetskom gospodarstvu franak je tako i dalje na dobrom putu da dosegne paritet prema euru. SNB je objavio da pušta u opticaj više franaka, ponovno podigavši depozite po viđenju za komercijalne banke na 120 milijardi franaka. Banka se ipak nije odvažila na izravnu intervenciju. SNB igra opasnu igru. Što je franak bliži paritetu prema euru, to će biti teže spriječiti njegovo daljnje jačanje - upozorava Peter Kinsella iz Commerzbanka.

Euro ojačao prema dolaru za 0,2 posto

Potražnja za sigurnom imovinom poduprla je i japanski jen, pa je tako dolar oslabio prema japanskoj valuti 0,5 posto, kliznuvši na 76,67 jena. Zelenu novčanicu pritisnula je i jučerašnja objava američke središnje banke da u iduće dvije godine neće podizati ključne kamatne stope sa sadašnje razine blizu nule. Tako je euro ojačao prema dolaru 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,4391 dolar. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox