Do 2022. u hotelijerstvo u Hrvatskoj uložit će se 1,2 milijarde eura

Goran Kovacic/PIXSELL

U narednih pet godina Hrvatsku očekuju rekordna ulaganja u hotelijerstvo, ističe se u novom istraživanju EY-a u kojemu stoji kako se u navedenom razdoblju, očekuju ulaganja od čak 1,2 milijarde eura samo u ovaj vid turističke ponude.


Istraživanjem Ulaganja u razvoj hotelijerstva 2018. – 2022., koje su proveli eksperti hrvatskog ureda EY-a, detektirana su ukupno 83 hotelska projekta u poodmakloj fazi planiranja, razvoja i gradnje ili stavljanja na tržište u razdoblju od 2018. do 2022. godine. Od ukupnog broja, čak 50% projekta odnosi se na novoizgrađene greenfield investicije, dok će se sve investicije provesti u ukupno 12 hrvatskih županija.

Istarska i Splitsko-dalmatinska županija najprivlačnije investitorima

Od ukupnog broja projekata koji su obuhvaćeni istraživanjem čak 90% njih usmjereno je na obalu i priobalno područje, no ipak po broju i vrijednosti projekata posebno se ističu dvije županije – Splitsko-dalmatinska i Istarska – iza kojih slijede opatijsko, zagrebačko i dubrovačko područje.

Treba istaknuti kako će od ukupnog broja investicija njih 60% biti potpuno novi projekti i hoteli, dok se 40% odnosi na sveobuhvatna preuređenja postojećih smještajnih kapaciteta. U navedenom razdoblju investicijama će tako biti obuhvaćeno ukupno 9.700 hotelskih soba, od kojih se gotovo 6.000 soba odnosi na potpuno nove ili proširene kapacitete primarno u hotelima visoke kategorizacije, onima sa četiri i pet zvjezdica“, analizirajući rezultate istraživanja ističe Marija Noršić, menadžerica u Odjelu savjetovanja za turizam i ugostiteljstvo u EY-u.

Hotelijerstvo u Hrvatskoj ubrzano će se razvijati zahvaljujući milijunskim ulaganjima najvećih igrača na tržištu, no jednako tako i strateškim preuzimanjima i spajanjima. Uz tradicionalne hotelske brendove na hrvatskom tržištu, očekuje nas i dolazak najjačih svjetskih hotelskih kuća. S obzirom da će ulaganja biti usmjerena na kapacitete vrhunske usluge, polovicu investicija u ovom ciklusu činit će projekti do 200 soba pri čemu je prosječna vrijednost ulaganja po sobi za hotele od četiri zvjezdice 140.000 eura, a za hotele od pet zvjezdica oko 370.000 eura“, zaključuje Marija Noršić iz EY-a.

Uz domaće, glavnu riječ će voditi investitori iz Azije

Istraživanje je pokazalo i značajne promjene po pitanju zemlje podrijetla investitora u hotelske kapacitete u Hrvatskoj. Do sada su tradicionalno prevladavali europski investitori, a do 2022. godine čak 42% investicija će provesti azijski hotelijeri i investitori. Time će azijski investitori biti jednako zastupljeni kao i domaći, dok će tek 13% investicija provesti oni iz europskih zemalja. Investitori očekuju da će se njihovi projekti isplatiti u roku od 4 do 15 godina, ovisno o investiciji, dok predviđeni prosjek isplativosti iznosi 10 godina.

Većina investitora sudjelovat će s 25 do 40% vlastitih sredstava, a za ostatak tražiti zaleđe komercijalnih banaka, dok će investitori koji se odluče za povlačenje sredstava iz fondova EU morati sudjelovati sa 70 do 75% vlastitog kapitala, zaključuje se ovim istraživanjem kojim je obuhvaćeno područje hotelijerstva u Republici Hrvatskoj.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox