Dobra vijest: Italija se lako zadužuje i po nižoj cijeni

Talijanska država u četvrtak se zadužila za daljnjih pet milijardi eura, i to uz znatno nižu cijenu, na prvoj aukciji državnih obveznica nakon što joj je agencija Standard & Poor's snizila rejting.

Italija je tako prikupila 4,5 milijardi eura prodajom obveznica bez kupona s rokom vraćanja za dvije godine, uz prinos od 3,763 posto, u usporedbi sa 4,85 posto, koliko je bila primorana platiti na sličnoj aukciji u prosincu. Rok dospijeća obveznica je 31. siječnja 2014. godine.

Preostalih 500 milijuna eura namaknula je prodajom novih obveznica koje stižu na naplatu u rujnu 2014. godine. Trošak zaduživanja pritom je iznosio 3,2 posto.

Agencija za dodjelu kreditnih rejtinga Standard & Poor's snizila je Italiji kreditni rejting za dvije razine 13. siječnja, u sklopu vala sniženja rejtinga kojim je obuhvaćen niz zemalja eurozone.

Italija se u posljednje vrijeme zadužuje uz znatno niže troškove u usporedbi s prošlom godinom kada su prinosi na referentne 10-godišnje obveznice dosegnuli opasno visokih sedam posto. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox