E-porezna: Uvedeno obvezno podnošenje poreznog izvještaja internetom

Srednji i veliki poduzetnici te svi poduzetnici, obveznici PDV-a čija je godišnja vrijednost isporuka dobara i usluga veća od 800 tisuća kuna, od početka 2012. obvezni su porezne prijave i izvješća podnositi elektroničkim putem, odnosno putem ePorezne.

O načinu dostave dokumentacije za javnu objavu godišnjih financijskih izvještaja ovisi hoće li poduzetnici sami Financijskoj agenciji (Fina) platiti naknadu za tu javnu objavu ili će to za njih i nadalje plaćati državni proračun.

Naime, iz državnog proračuna će se i nadalje pokrivati troškovi za usluge javne objave, ali samo za one poduzetnike koji dostave potpunu dokumentaciju u elektroničkom obliku putem internetskog servisa. Svi ostali, odnosno poduzetnici koji tu dokumentaciju predaju na papiru ili na nekom e-mediju, primjerice CD-u, sami će snositi troškove javne objave u visini propisanoj Pravilnikom o vrstama i visini naknade za uslugu javne objave godišnjih financijskih izvještaja i izdavanja dokumentacije iz Registra godišnjih financijskih izvještaja, koji na snagu stupa s 1. siječnja 2012. godine.

Iz Fine, na upite o novom Pravilniku, podsjećaju da je javna objava godišnjih financijskih izvještaja i druge dokumentacije propisana Zakonom o računovodstvu i primjenjuje se na godišnje financijske izvještaje od 2008. godine, a u protekle je tri godine trošak javne objave pokrivao državni proračun.

Trošak snose poduzetnici

No, s početkom 2012. na snagu stupa novi Pravilnik kojim je propisano da naknadu snose sami poduzetnici, a iznimka su oni koji potpunu dokumentaciju dostave u elektroničkom obliku putem internetskog servisa za što naknadu i nadalje pokriva državni proračun. Visina naknade propisana je ovisno o načinu predaje standardne dokumentacije tj. financijskoga izvještaja i druge propisane dokumentacije te ovisno o tome je li poduzetnik obveznik revizije ili ne.

Iznosi naknade

A iznosi naknade, prema Pravilniku, kreću se od 160 kuna za standardu dokumentaciju poduzetnika koji nisu obveznici revizije predane u e-obliku - putem interneta i za nestandardnu dokumentaciju predanu na papiru ili e-mediju, pa do 350 kuna za standardnu dokumentaciju poduzetnika obveznika revizije predane na papiru.

Novim je Pravilnikom propisana naknada koja se obračunava za svaki predani izvještaj. To znači da poduzetnik, obveznik konsolidacije, plaća naknadu za javnu objavu pojedinačnoga godišnjega financijskoga izvještaja i konsolidiranoga izvještaja kojega predaje za grupu u kojoj on predstavlja maticu, objašnjavaju iz Fine. Prema novom Pravilniku, plaćanja naknade oslobođeni su poduzetnici koji dokumentaciju dostavljaju u elektroničkom obliku putem internetskog servisa, a preduvjet za to je posjedovanje e-kartice s poslovnim certifikatom i prijava na internetski servis RGFI. (Hina/jk) 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox