Ekonomisti složni: Najgore investicije prošlog desetljeća su sportske dvorane

Ekonomski stručnjaci Damir Novotny, Ljubo Jurčić i Ante Babić slažu se u ocjeni da je gradnja sportskih dvorana za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva najpromašenija investicija u Lijepo našoj, od 2000. godine do danas, piše Večernji list.

Kao drugi najgori projekt ekonomisti ističu subvenciju brodogradnje, a promašenim projektima smatraju Sunčani Hvar, Otok Znanja, Rockwool, zapostavljanje željeznica, odbacivanje Družbe Adria, pelješki most i ulaganja u poljoprivredu.

Autoceste, preuzimanje Droge Kolinske

Ekonomski analititčar Novotny smatra kako je najvažnija investicija u prošlom desetljeću bilo preuzimanje Droge Kolinske od strane Atlantica, a ulaganja u cestovnu infrastrukturu smatra neučinkovitim zbog slabog multiplikacijskog učinka na zapošljavanje i rast, piše Večernji list.

Za Antu Babića na prvom mjestu uspješnih investicija su autoceste, a zatim nova skijaška staza na Sljemenu i dovođenje svjetskog kupa "Snježna kraljica" u Hrvatsku.

Mirovinska reforma, niskopodni tramvaj

Također, Babić među uspješnije projekte ubraja mirovinsku reformu, niskopodni tramvaj u Zagrebu, trafostanicu Ernestinovo te priključenje u europski energetski sustava, uvođenje plina na obalu, priključenje mađarskom plinovodu i kuponsku privatizaciju. Kao uspješne projekte Babić je istaknuo i uvođenje stranog jezika od prvog razreda srednje škole i obvezna srednja škola.

Pod uspješne investicije ekonomisti navode u Agrokorovo ulaganje u Belje, PIK Vrbovec, PIK Vinkovce, investicije Vindije, Plive, Belupa te otvaranje nove tvornice namještaja TVIN Virovitica, tvornicu čarapa Calzedonia, novu tvornicu cigareta TDR-a u Kanfanaru te nekoliko trgovačkih centara. (J.K.)

 

Izvor: Večernji list, 24. siječnja 2011.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox