Euro oslabio prema dolaru zbog Grčke

Euro je u ponedjeljak blago oslabio na međunarodnim tržištima, nadomak najnižoj razini u osam mjeseci prema dolaru i najnižoj u 10 godina prema jenu jer su intenzivirane zabrinutosti u vezi bankrota Grčke ojačale brige ulagača u vezi zdravlja bankovnog sektora eurozone.

Euro je tijekom dana bio na gubitku prema dolaru od 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,3357 dolara, nakon što se ranije nakratko spustio na najnižu razinu od sredine siječnja, od 1,3313 dolara. U rujnu je jedinstvena europska valuta oslabila sedam posto prema dolaru, što je njezin najveći mjesečni gubitak od studenoga 2010. U odnosu na jen euro je oslabio za 0,4 posto, na 102,73 jena, nedaleko najniže razine u deset godina od 101,95 jena, na koliko se spustio krajem rujna na trgovinskoj platformi EBS.

Dolar je tijekom dana blago oslabio prema jenu i njime se trgovalo po 76,85 jena, nakon što se ranije popeo na najvišu razinu u dva tjedna prema jenu, od 77,27 jena, i probio 55-dnevni pomični prosjek od 77,17 jena prvi put od skoka početkom kolovoza nakon intervencije na valutnim tržištima.

S obzirom na tvrdokornu duboku podijeljenost Europe glede načina suzbijanja spirale dužničke krize i rizike koji prijete većim gospodarstvima eurozone i financijskom sektoru, euro će najvjerojatnije ostati pod pritiskom, ocjenjuju tržišni sudionici. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox