Foley: Vrijeme je za promjene ako želite privući investicije

Hrvatska ima brojne prednosti kojima bi mogla privući investitore ali ih ne koristi, pa je vrijeme za promjene koje će osigurati poticajnu poslovnu i ulagačku klimu, poručio je američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley s predavanja o mogućnostima i problemima stranih investitora, posebice američkih, u Hrvatskoj.

Unatoč mršavim rezultatima u privlačenju investicija posljednjih godina, Foley je izrazio optimizam jer ipak dolazi do pomaka. Prošla Vlada je priznala problem, a nova Vlada je vrlo otvorena za pronalaženje rješenja jer je svjesna da je Hrvatska na raskrižju - ili će postići konkurentnost u nemilosrdnom globalnom natjecanju ili će se morati pomiriti sa slabim ekonomskim statusom, u što Foley ne vjeruje.

Problemi investitora

 Problemi na koje se žale potencijalni ulagači već su dulje vrijeme isti - administrativne prepreke, visoka cijena rada, rigidno radno zakonodavstvo, stalne promjene uvjeta poslovanja, nestabilnost i nepredvidivost poslovne klime i sl.

Investitori su razočarani jer je vrijeme za dobivanje definitivnog odgovora o sudbini njihova projekta predugo, u Hrvatskoj postoji previše instanci na kojima se donose odluke. Najviše ih odbija ipak nepredvidivost uvjeta poslovanja jer je to investitorima važnije za dolazak u neku zemlju čak i od povoljnog poreznog sustava, kaže Foley.

Reforma tržišta rada

Veleposlanik SAD-a smatra da je velika prepreka i nefleksibilnost radnog zakonodavstva, a u tome je ustrajao i nakon istupa sindikalnog čelnika Krešimira Severa, koji je tijekom postavljanja pitanja iz publike ustvrdio da je hrvatski Zakon o radu dovoljno fleksibilan, slično kao i u većini europskih država, ta da hrvatski radnici u vrijeme krize vrlo lako gube posao.

Reforma tržišta rada je osjetljivo pitanje, no zemlje koje su uvele model "fleksigurnosti", poput Danske i Nizozemske, imaju vrlo niske stope nezaposlenosti, ustvrdio je Foley. Kod uklanjanja prepreka za ulagače ipak je od ključne važnosti brzina promjena jer strani investitori, a pogotovo američki, vrlo sporo dolaze u Hrvatsku, i neće dolaziti ni ubuduće ako hrvatska Vlada ne krene hrabro u reforme, poručio je Foley. (Hina/jk) 

 

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

 

 


 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox