Franak zamrznut na 6,2 kune?

Daljnje kretanje tečaja švicarskog franka prema kuni treba promatrati u kontekstu minimalnog tečaja koji je utvrdila Švicarska narodna banka, kao i javnosti poznatih odrednica tečajne politike Hrvatske narodne banke, odgovorili su iz Hrvatske narodne banke na upit da komentiraju odluku švicarske središnje banke (SNB) koja je utvrdila minimalni tečaj na razini od 1,2 franka za euro.

SNB je u svom priopćenju objasnio razloge utvrđivanja minimalnog tečaja na razini od 1,2 švicarska franka za euro i spremnost na obranu tog tečaja, imajući u vidu negativne izglede za švicarsko gospodarstvo u slučaju daljnjeg jačanja franka, napominju u HNB-u.

Što se tiče daljnjeg kretanja tečaja švicarskog franka prema kuni, isto treba promatrati u kontekstu spomenutog minimalnog tečaja, kao i javnosti poznatih odrednica tečajne politike HNB-a, navode iz hrvatske središnje banke. To je utjecalo i na tečaj franka u Hrvatskoj, pa je franak pao za 7,24 posto, na srednji tečaj od 6,227 kuna.

I u Hrvatskoj udruzi banaka (HUB) i u nekoliko banaka također ističu kako će tečaj franka u Hrvatskoj i dalje biti posljedica tečajnih kretanja na svjetskim tržištima, kako je franak danas oslabio na oko 6,2 kune, a nastavi li se stabilan tečaj kune u odnosu na euro očekuju da i ostane na tim razinama.

Manji valutni rizik

Za hrvatske dužnike to znači manji valutni rizik, koji svakako nije u potpunosti uklonjen budući da tečaj kune u odnosu na franak ovisi o kretanjima tečaja euro/franak i euro/kuna. S obzirom da smo uvjerenja da će HNB ostati dosljedan u očuvanju stabilnog tečaja kune u odnosu na euro pretpostavka je da bi uz tečaj 1,20 eura za franak i 7,45-7,50 kuna za euro, tečaj kune u odnosu na franak trebao biti na razinama približno 6,2 kune za franak, navodi Zrinka Živković Matijević, direktorica direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen Consultinga

Na upit kako bi najnovija situacija mogla utjecati na hrvatske građane s kreditima indeksiranim u francima, posebice vezano za mogućnost formiranja odgođenog potraživanja uz fiksirani tečaj na 5,80 kuna, u HUB-u kažu kako je odgođeno potraživanje samo jedna od opcija koju imaju građani koji imaju teškoća s vraćanjem duga te da za svaki pojedini slučaj dužnik sam mora procijeniti što mu najviše odgovara. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox