Grčka i dalje drži svjetske burze u neizvjesnosti

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer se ulagači plaše da grčki parlament neće prihvatiti program proračunske štednje koji je vlada dogovorila s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, a zabrinjava ih i usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna oslabio 0,58 posto, na 11.934 boda, a S&P 500 0,24 posto, na 1.268 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 1,39 posto, na 2.652 boda. Za Dow Jones i S&P 500 indeks to je sedmi pad u posljednjih osam tjedana.

 

Rast cijena dionica

Polovicom prošloga tjedna cijene su dionica na svjetskim burzama rasle jer je nova vlada premijera Georgea Papandreoua dobila podršku u parlamentu. Pozitivno je i to što je nova grčka vlada dogovorila s MMF-om i Europskom unijom mjere proračunske štednje.

No, na tržištima i dalje vlada neizvjesnost jer se ulagači plaše da bi grčki parlament idućega tjedna mogao odbiti predloženi petogodišnji program. To bi, pak, značilo da Grčka ne bi dobila novu tranšu međunarodnog zajma, pa ne bi mogla isplatiti svoje kreditne obveze.

Političari možda ne vjeruju koliko su financijska tržišta osjetljiva na njihove odluke, pa se ulagači plaše bi neki od njih idućega tjedna mogli glasovati protiv tržišta - kaže Nicholas Colas, strateg u tvrtki ConvergEx.

 

Slab rast svjetskih gospodarstava

Osim grčke dužničke krize, ulagače zabrinjavaju i naznake usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, od američkog i kineskog do gospodarstva eurozone. Čelnici američke središnje banke na nedavnoj sjednici smanjili procjene rasta za ovu i iduću godinu, dok je predsjednik Feda Ben Bernanke upozorio da bi problemi koji pritišću gospodarstvo SAD-a mogli potrajati.

Pod snažnim su se pritiskom prošloga tjedna našle dionice energetskog sektora jer je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku samo u četvrtak potonula gotovo 5 posto, na 91,02 dolara po barelu, najnižu razinu u četiri mjeseca.

Bila je to posljedica najave Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će prodati 60 milijuna barela nafte iz rezervi kako bi nadoknadila manjak na tržištu zbog poremećaja libijskog izvoza.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,30 posto, na 5.697 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,61 posto, na 7.121 bod, a pariški CAC 1,03 posto, na 3.784 boda. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 3,49 posto, na 9.678 bodova.

 

 

(Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox