Grupacija Emirates objavila polugodišnje rezultate za poslovnu godinu 2019.-2020., s dobiti od 320 milijuna USD i 7,9 posto većim brojem putnika prema Dubaiju

Grupacija Emirates objavila je polugodišnje rezultate za poslovnu 2019.-2020. godinu.


Prihod Grupacije iznosio je 53,3 milijarde AED (14,5 milijardi USD) za prvih šest mjeseci poslovne godine 2019.-2020. što je 2% manje od 54,4 milijarde AED (14,8 milijardi USD) tijekom istog razdoblja prošle godine. Blagi pad prihoda najvećoim je dijelom posljedica planiranog smanjenja kapaciteta za vrijeme zatvaranja južne piste u međunarodnoj zračnoj luci Dubai (DXB) u trajanju od 45 dana i nepovoljnih valutnih kretanja u Europi, Australiji, Južnoj Africi, Indiji i Pakistanu.

Profitabilnost je porasla za 8% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, a Grupacija je u polugodišnjem izvještaju za poslovnu 2019.-2020. godinu prijavila neto dobit od 1,2 miliijarde AED (320 milijuna USD). Povećanje dobiti prvenstveno je posljedica pada cijena goriva za 9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, no na korist od nižih troškova goriva djelomično je utjecalo negativno valutno kretanje.

Iznos sredstava kojima Emirates raspolaže na dan 30. rujna 2019. godine iznosio je 23 milijarde AED (6,3 milijardi USD), u usporedbi s 22,2 milijarde AED (6 milijardi USD) na dan 31. ožujka 2019. godine.

 

Njegovo Visočanstvo Šeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum, predsjednik i glavni izvršni direktor aviokompanije i Grupacije Emirates izjavio je: „Grupacija Emirates stabilno je i pozitivno poslovala u prvoj polovici 2019.-20., prilagođavajući naše strategije za poslovanje otežanim trgovinskim uvjetima i društveno-političkoj neizvjesnosti na mnogim tržištima širom svijeta. Emirates i dnata predano su radili na smanjenju utjecaja obnove piste na zračnoj luci u Dubaiju na naše poslovanje i korisnike. Također, čvrsto smo kontrolirali troškove i nastavili povećavati učinkovitost, istovremeno spretno raspoređujući resurse kako bismo brzo mogli iskoristiti potencijalne prilike. Niži troškovi goriva dobro su nam došli jer su nam donijeli uštedu od 2 milijarde AED u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Međutim, nepovoljna valutna kretanja smanjila su nam dobit za oko 1,2 milijarde AED. Teško je predvidjeti situacije na globalnom tržištu, ali očekujemo da će se aviokompanije i industrija putovanja nastaviti suočavati s izazovima tijekom narednih šest mjeseci, a oštra konkurencija dodavat će pritisak na marže. Kao Grupacija ostajemo usredotočeni na razvoj našeg poslovanja i nastavit ćemo ulagati u nove mogućnosti koje osnažuju naše zaposlenike i omogućavaju nam da ponudimo još bolje proizvode, usluge i iskustva svojim korisnicima.“

Broj zaposlenika Grupacije ostao je nepromijenjen u odnosu na 31. ožujka 2019. godine, s ukupnim prosječnim brojem zaposlenih od 105.315. To je u skladu s planiranim kapacitetima i poslovnim aktivnostima kompanije, a odraz je i različitih internih programa za poboljšanje učinkovitosti kroz primjenu nove tehnologije i radnih procesa.

Emirates Airline

Tijekom prvih šest mjeseci poslovne 2019.-20. godine Emirates je preuzeo tri zrakoplova tipa Airbus A380s, a dodatna tri nova zrakoplova bit će isporučena prije kraja financijske godine. Iz flote je povučeno šest starijih zrakoplova, a još će dva biti vraćena do 31. ožujka 2020. godine. Dugogodišnja strategija zrakoplovnog prijevoznika usmjerena na ulaganje u najnaprednije širokotrupne zrakoplove omogućava poboljšanje ukupne učinkovitosti, minimiziranje ugljičnog otiska i pružanje vrhunskog iskustva putnicima.

Emirates svojim putnicima nastavlja nuditi još bolju povezanost širom svijeta uz samo jedno presjedanje u Dubaiju. U prvih šest mjeseci financijske godine kompanija je uvela dva nova leta, Dubai-Bangkok-Phnom Penh i Dubai-Porto. Od 30. rujna, Emiratesova globalna mreža tako obuhvaća 158 odredišta u 84 zemlje. Flota se sastoji od 267 zrakoplova uključujući teretne zrakoplove.

Emirates je također ojačao svoje partnerstvo s aviokompanijom flydubai. Obje kompanije nastavile su koristiti svoje komplementarne mreže u svrhu optimizacije rasporeda letenja nudeći nove linije kroz Dubai, ali i otvarajući nove rute uključujući Napulj (Italija) i Taškent (Uzbekistan) u prvoj polovici 2019.-20. Korisnici mogu uživati u dodatnim pogodnostima s obzirom na to da obje zrakoplovne kompanije kombiniraju svoj program lojalnosti u sklopu programa Emirates Skywards, a putnicima su na raspolaganju 22 leta flydubaija koji polaze s Emiratesovog Terminala 3 u zračnoj luci Dubai DXB.

Ukupni kapacitet tijekom prvih šest mjeseci financijske godine pao je za 7% na 29,7 milijardi raspoloživih tonskih kilometara (ATKM – Available Tonne Kilometres) ponajviše zbog zatvaranja piste u zračnoj luci Dubai (DXB) i smanjenja flote u razdoblju od 45 dana. Kapacitet koji se mjeri u raspoloživim sjedalima po kilometru (ASKM – Available Seat Kilometres) smanjio se za 5%, dok je putnički promet koji se mjeri u ostvarenim putničkim kilometrima (RPKM – Revenue Passenger Kilometres) pao za 2% s prosječnim putničkim faktorom popunjenosti (Passenger Seat Factor) uvećanim na 81,1% u usporedbi s prošlogodišnjih 78,8%.

Emirates je prevezao 29,6 milijuna putnika između 1. travnja i 30. rujna 2019. godine, što je 2% manje nego u istom razdoblju prošle godine, međutim putnički prinos povećao se za 1%. Volumen tereta od 1,2 milijuna tona pao je za 8%, dok je prinos pao za 3%. To je odraz teškog poslovnog okruženja za zračni teret u kontekstu globalnih trgovinskih tenzija i nemira na nekim od ključnih tržišta.

U prvoj polovici poslovne godine 2019.-20. neto dobit Emiratesa iznosila je 862 milijuna AED (235 milijuna USD), što je povećanje od 282% u odnosu na prošlu godinu. Prihodi Emiratesa, uključujući ostale prihode iz poslovanja, iznosili su 47,3 milijardi AED (12,9 milijardi USD), što je 3% manje u odnosu na 48,9 milijardi AED (13,3 milijuna USD) u istom razdoblju prošle godine. Taj rezultat proizlazi iz povećane agilnosti u raspoređivanju kapaciteta te poboljšanih putničkih faktora popunjenosti i boljih marži koji odražavaju zdravu potražnju za Emiratesovim proizvodima.

Emiratesovi operativni troškovi smanjili su se za 8% uz ukupan pad kapaciteta od 7%. Troškovi goriva u prosjeku su bili 13% manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je uglavnom posljedica pada cijena nafte (9% niža u odnosu na isto razdoblje prošle godine), kao i manje potrošnje goriva zbog smanjenog kapaciteta za vrijeme zatvaranja piste u zračnoj luci Dubai (DXB) u trajanju od 45 dana. Gorivo ostaje najveća stavka troškova zrakoplovne kompanije te čini 32% operativnih troškova u usporedbi s 33% u prvih šest mjeseci prošle godine.

dnata

Kompanija dnata nastavila je s jačanjem svojih globalnih kapaciteta u uslugama prihvata i otpreme zrakoplova, cateringu i putničkim uslugama u više od 35 zemalja. U prvoj polovici poslovne 2019.-20. godine, međunarodni poslovi generirali su više od 72% prihoda, u usporedbi sa 68% za isto razdoblje prošle godine.

Prihod koji je kompanija dnata ostvarila, uključujući ostale prihode iz poslovanja, iznosio je 7,4 milijarde AED (2 milijarde USD), što je 5% više u odnosu na 7 milijardi AED (1,9 milijardi USD) prošle godine. Taj je učinak potkrijepljen snažnim rastom organskog poslovanja i daljnjom globalnom ekspanzijom, osobito u poslovima cateringa.

Ukupna dobit društva dnata pala je za 64% na 311 milijuna AED (85 milijuna USD) u usporedbi s prošlogodišnjim rezultatima koji su uključivali jednokratnu transakciju u iznosu od 321 milijuna AED zbog prodaje 22% udjela u tvrtki za upravljanje putovanjima Hogg Robinson Group (HRG). Na polugodišnju dobit dnate za 2019.-2020. godinu dodatno je utjecao bankrot kompanije Thomas Cook, jednog od glavnih korisnika dnatinih usluga cateringa i putničkih usluga u Ujedinjenom Kraljevstvu, što je rezultiralo gubitkom na povezivanju potraživanja i nematerijalne imovine u iznosu od 84 milijuna AED.

Operacije dnate u zračnim lukama nastavljaju najviše doprinositi prihodima s 3,6 milijardi AED (983 milijuna USD), što predstavlja blago povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Broj zrakoplova kojima je upravljalo društvo dnata ostao je na 351.194 te je obrađeno 1,5 milijuna tona tereta, što je pad od 6%.

Organski rast u međunarodnom poslovanju prihvata i otpreme zrakoplova, s novim ugovorima diljem SAD-a i poboljšanim učinkom na tržištima poput Italije, Singapura, Švicarske i Iraka, utjecao je na rast prihoda kompanije i pomogao nadoknaditi negativan utjecaj valute od oko 86 milijuna AED. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima dnata je stekla potpuno vlasništvo nad špedicijskom tvrtkom Dubai Express koja je doprinijela rastu prihoda u  prvoj polovici 2019.-20. i pomogla pri umanjenju utjecaja gubitaka do kojih je došlo zbog zatvaranja piste u zračnoj luci Dubai (DXB) u trajanju 45 dana.

Putnički odjel kompanije pridonio je prihodu s 1,8 milijardi AED (488 milijuna USD), što je za 7% više nego u istom razdoblju prošle godine. Prodajne usluge ovog odjela ostale su na 5,9 milijardi AED (1,6 milijardi USD).

Snažni doprinosi prihodu od novih akvizicija, uključujući Tropo u Njemačkoj i Dunya Travel, pomogli su u nadoknađivanju slabije potražnje putovanja na drugim ključnim tržištima kao i negativnog utjecaja jakog američkog dolara u odnosu na euro i funtu.

Poslovi cateringa pridonijeli su ukupnom prihodu iznosom od 1,8 milijardi AED (479 milijuna USD), što predstavlja rast od 54%. Broj pripremljenih obroka porastao je za 67% na 51,9 milijuna obroka u prvoj polovici poslovne godine.

Taj značajni napredak uvelike se pripisuje doprinosima nedavno stečenih ugostiteljskih poduzeća u Australiji (Q Catering Limited i Snap Fresh Pty Limited) te u SAD-u (121 Inflight Catering) kao i proširenju vlastitih ugostiteljskih objekata dnate u SAD-u, uključujući Houston, Boston i Los Angeles.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox