Hanfa: Treba zaštiti sredstva na računu broj 13

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga je dostavila Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) svoje stajalište u vezi novčanih sredstava klijenata investicijskih društava na računima koji se vode u Credo banci u prisilnoj likvidaciji.

Hanfa smatra da bi se novčana sredstva klijenata investicijskog društva u kunama na računu posebne namjene otvorenim u tu svrhu u Credo banci trebala smatrati imovinom položenom na povjereničkom računu podložnom obeštećenju.

S obzirom na situaciju i različite interpretacije zaštite imovine klijenata investicijskih društava i kreditnih institucija od strane nadležnih institucija (HNB, DAB), krajem studenoga Hanfa je svim kreditnim institucijama koje pružaju investicijske usluge sukladno odredbama Zakona o tržištu kapitala (ZTK) te svim kreditnim institucijama kod kojih investicijska društva u Republici Hrvatskoj imaju otvorene račune na kojima drže sredstva klijenata (tzv. račune broj 13) uputila upit, pozvavši ih da se očituju o razini zaštite imovine klijenata u navedenim situacijama, a s obzirom na relevantne propise, tj. Zakon o platnom prometu i Odluku o načinu otvaranja transakcijskih računa, za čiju je provedbu nadležan HNB.

Podsjetimo, nakon što je HNB krajem studenoga donio odluku o likvidaciji Credo banke, klijenti investicijskog društva Abacus brokera nisu mogli dobiti svoj novac koji se trebao nalaziti na posebnom računu 13 u Credo banci. (Hina/jk)

 

 

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox