Hedge fondovi bi radije žrtvovali Grčku nego joj otpisali dug

Hedge fondovi odlučili su minirati plan Međunarodnog monetarnog fonda za smanjenje grčkog ogromnog duga i izbjeći predviđeni otpis koji bi trebao spasiti Atenu od stečaja.

Fondovi su izgradili tako moćne pozicije u grčkim državnim obveznicama da bi mogli osujetiti europsku taktiku kojom se banke i ostale vlasnike obveznica u privatnom sektoru nastoji pridobiti da dragovoljno preuzmu na svoja leđa dio tereta smanjivanja grčkog duga.

Vlasnici grčkih obveznica trebali bi se odreći oko 100 milijardi eura ulaganja u grčki dug u sklopu planirane zamjene obveznica ali mnogi fondovi namjeravaju zaobići tu obvezu.

Skloniji su dopustiti grčki bankrot, čime bi se aktiviralo osiguranje naplate kredita koje su kupili ili uzdati se u potpunu naplatu potraživanja ako dovoljno aktera u privatnom sektoru ipak pristane na otpis. Time dolaze u izravni sukob s MMF-om koji želi spustiti troškove grčkog financiranja na održivu razinu.

Novi paket pomoći

Igraju na kartu 'na kraju će nam morati platiti. Grčka će nastojati izbjeći širi stečaj pa ako uspije restrukturirati 80 posto duga i platiti ostatak, to je još uvijek bolja solucija", tumači Gabriel Sterne iz Exotixa.

Ako sporazum ne bude postignut, MMF, Europska unija i Europska središnja banka neće isplatiti novi paket pomoći koji je Grčkoj potreban kako bi preživjela. Ako ne dobije novac, Grčka vjerojatno neće moći podmiriti financijske obveze koje dospijevaju na naplatu oko 20. ožujka. Toga dana na naplatu dospijeva obveznica u iznosu 14,5 milijardi eura. Sporazum mora biti postignut znatno prije tog datuma jer rad na samoj 'papirologiji' traje najmanje šest tjedana. (Hina/jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox