HNB bankama: Fokusirajte se na izvozni sektor a ne nekretnine

Hrvatska je visokozadužena mala i otvorena ekonomija i nema prostora za novi dug iz kojeg nema održivog rasta, neslužbeno kažu u HNB-u.

Unatoč zamrznutom tržištu nekretnina na kojem prodavatelji i dalje znatnije ne spuštaju cijene, a kupaca nema, banke su pojačale kreditiranje. Rast plasmana tom ranjivom sektoru zazvonio je na uzbunu u Hrvatskoj narodnoj banci, koja je odaslala i formalnu preporuku bankama da izbjegavaju kreditiranje nekretnina te da se umjesto toga okrenu kreditiranju izvoza.

Banke bi se, polazeći od toga da će problemi brojnih dužnika, posebno onih u sektoru nekretnina, biti trajnije naravi, trebale snažnije usmjeriti na izvozni sektor koji ima bolju perspektivu za rast, preporuka je regulatora.

Banke s alokacijom svih kredita određuju kretanje ekonomije. Naša ekonomska realnost mora se promatrati kroz razinu inozemnog duga od 100 posto BDP-a; to je naša alfa i omega i zato jedino izvoz može biti motor održivog rasta, kaže naš sugovornik.

Mala zainteresiranost za kupnju stana rezultat je niskog pada cijena

Premda su banke uglavnom reducirale kreditiranje potrošnje i nekretnina, godišnji rast kredita sektoru nekretnina na kraju ožujka (korigiran za tečaj) od 3,5 posto potaknuo je HNB da upozori banke, piše poslovni.hr.

Pogledaju li se detalji prirasta kredita, vidljivo je da kod stanogradnje već dvije godine u pravilu nema promjena radi niske potražnja za stanovima. Slab interes posljedica je minimalnog pada cijena nekretnina: cijene stanova u posljednjem tromjesečju 2011. pale su za 2,1% na godišnjoj razini, što znači da su cijene u odnosu na prije krize pale za 13,2%. (sh)

 

Foto:Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox