'HNB obavio sve zadaće'

Hrvatski sabor je podržao Izvješće Hrvatske narodne banke (HNB) za 2010. godinu, a zastupnici SDP i HDZ ocijenili su kako je 'HNB obavio sve zadaće' na osiguranju stabilnosti cijena, tačaja i visoke sigurnosti bankarskog sustava, dok su iz Hrvatskih laburista ponovno pozvali na ukidanje devizne klauzule.

Zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujčić je naglasio kako se visoka razina likvidnosti iz 2010. održava do danas, a to je tada omogućilo relativno povoljno financiranje države, zadržavanje rejtinga i uspješno izdavanje inozemnih državnih obveznica te izbjegavanje ulaska u aranžman sa MMF-om.

Ukupna gospodarska aktivnost pala je drugu godinu za redom, nakon šest posto 2009., za 1,2 posto u 2010., rekao je Vujčić. Izvoz je bio jedini generator rasta, ali nije dosegao rast prije krize, dok je uvoz stagnirao što pokazuje da su izostale nove investicije i da je potrošnja blago padala, dodao je.

Inflacija u 2010. je u prosjeku u odnosu na 2009. godinu iznosila svega 1,1 posto, a uzimajući u odnos prosinac 2010. s prosincom 2009. inflacija je iznosila 1,8 posto.

Previše zaposlenih u Fini

Saborski zastupnici su kratko raspravili i Izvjeće o radu Financijske agencije (Fina) za 2010. godinu, kada su ukupni prihodi bili oko 845 milijuna kuna, a rashodi 767 milijuna pa je ostvarena bruto dobit u iznosu nešto većem od 77 milijuna kuna. Zastupnici smatraju da je broj od oko tri tisuće zaposlenih prevelik, no iz Fine smatraju da bi i ljudski i drugi potencijali, poput Fininih baza podataka, trebali biti puno bolje iskorišteni. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Pixsell

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox