HPB isplatila božićnice i onda tražila radnike da ih vrate

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska poštanska banka (HPB) svojim je radnicima najprije isplatila božićnicu, a onda je ipak odlučila povući odluku i zatražila od radnika da vrate novac.

Na temelju kolektivnog ugovora iz srpnja, radnicima je 19. prosinca isplatila 1000 kuna, no dva dana kasnije isplata je obustavljena, a od radnika je zatražen povrat novca. Slučajno ili ne, obustava božićnica koje banku koštaju nešto više od milijun kuna (plus doprinosi), dogodila se dan nakon što je u Narodnim novinama osvanuo propis kojim se u javnim službama uskraćuje isplata božićnice, piše poslovni.hr

Od nje su već prije, podsjetimo, dobrovoljno odustali sindikati državnih službi, dok u javnim tvrtkama to pitanje ovisi o pojedinačnim kolektivnim ugovorima. Premda HPB nije javna tvrtka, niti posluje u minusu poput brojnih drugih državnih gubitaša, Uprava je odustala od božićnica jer se takva odluka nametnula kao normalna reakcija na gospodarsko stanje u državi, neslužbeno doznajemo iz krugova bliskih banci.Takvu logiku ne podržavaju ni sindikati. (HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox