HŽ Cargo i DB Schenker dogovaraju suradnju

Čelnici tvrtki HŽ Cargo i njemačkog DB Schenkera na sastanku su razmotrili mogućnosti suradnje društava DB Schenker Croatia i DB International u HŽ-ovim aktivnostima i projektima, priopćeno je iz HŽ-a.


Jedan od povoda sastanka bilo je uvrštenje Hrvatske među 32 zemlje u kojima DB (Deutsche Bahn - Njemačke željeznice) vidi priliku za razvoj svojih poslovnih aktivnosti.

Na sastanku su utvrđeni zajednički interesi za suradnju u željezničkoj industriji, izgradnji infrastrukture i teretnom prijevozu, prvenstveno na desetom paneuropskom koridoru, a zatim i na drugim strateškim koridorskim pravcima.

Govorilo se i o mogućnostima suradnje hrvatskih i njemačkih stručnjaka u infrastrukturnim projektima. Tako je veliki interes iskazan za suradnju u izgradnji pruge na dionici Dugo Selo - Novska te modernizaciji zagrebačkog Glavnoga kolodvora.

Predstavnici HŽ-a predstavili su postojeću organizaciju i najavili organizacijske promjene koje trebaju stupiti na snagu 1. travnja 2011. nakon uvođenja SAP-a u sustav HŽ-a te upoznali njemačke goste s investicijama započetim u 2010. godini kao i onima koje će se realizirati ove godine. To su obnova industrijskih kolosijeka, gradnja logističkih centara, nabava vučnih vozila i vagona, itd.

Razgovaralo se i o mogućoj suradnji i uključivanju DB-a u investicijski zahtjevne projekte koji su od velikog interesa za cijelu regiju - projekt Cargo 10, te Cargo Centar Zagreb planirane investicijske vrijednosti u iznosu od 250 milijuna eura. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox