IKEA ostvarila rekordnu dobit zahvaljujući štedljivim kupcima

Foto: Ikea

Najveći lanac trgovina namještajem u svijetu, švedska grupa IKEA izvijestila je da je u prošloj poslovnoj godini ostvarila rekordnu neto dobit zahvaljujući snažnoj prodaji koju je podupirala ekonomičnost kupaca u uvjetima recesije. 

U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s kolovozom 2012. neto dobit švedske tvrtke poznate širom svijeta po jeftinom namještaju koji kupci sami sklapaju dosegnula je rekordne 3,2 milijarde eura i porasla je za osam posto u odnosu na prethodnu poslovnu godinu. U kompaniji ističu da su relativno otporni na razdoblja pada gospodarskih aktivnosti budući da se u takvim uvjetima štedljivi kupci obično okreću jeftinijim proizvodima. Kupci sve više razmišljaju o odnosu cijene i kvalitete pa je IKEA za njih dobra odluka, stoji u godišnjem izvješću švedske kompanije.

Operativna dobit smanjila se pak tri posto, na 3,5 milijardi eura, budući da je grupa proteklih godina ustrajala u strategiji smanjivanja cijena za krajnje potrošače usprkos višim cijenama sirovina i većim zalihama. Švedska tvrtka počela je objavljivati poslovna izvješća tek unatrag nekoliko godina. U razgovoru za Reuters izvršni direktor Mikael Ohlsson kazao je da je IKEA protekle godine odlučila držati veće zalihe no što je uobičajeno kako bi poboljšala dostupnost proizvoda u trgovinama. Prihodi su porasli 9,5 posto, na rekordnih 27,6 milijardi eura, pri čemu na trgovine otvorene godinu dana i više otpada 4,6 posto tog povećanja iskazano u lokalnim valutama. Grupa je povećala udjele u svim tržištima na kojima je prisutna.

Ohlson ističe da je kompanija proteklih godina bilježila prilično stabilan rast prodaje u krizom pogođenoj Europi, na koju otpada većina njezina poslovanja. Po njegovoj će procjeni prihodi u sljedećih nekoliko godina rasti oko pet posto godišnje. Na toj smo razini protekle tri do četiri godine. Čini se da u aktualnoj ekonomskoj klimi sklonost kupaca ekonomičnosti u kombinaciji s našim snižavanjem cijena omogućuje kompaniji da ih poveća oko pet postoU tekućoj fiskalnoj godini IKEA će otvoriti pet do šest trgovina namještajem na tržištima na kojima je već prisutna. U protekloj poslovnoj godini otvorila ih je jedanaest.

Prošle je godine švedska tvrtka najavila da namjerava ubrzati tempo otvaranja novih trgovina na 25 godišnje, pri čemu se Ohlsson nada da će to ostvariti do 2015. Planiraju također udvostručiti prodaju do 2020. Njemačka je najveće IKEA-ino tržište. Na drugom su mjestu Sjedinjene Države. Ohlsson ističe da se kompanija uskoro namjerava proširiti na Hrvatsku, Srbiju, Južnu Koreju i Indiju. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox