Imate li ove godine pravo na povrat poreza?

Promjenom zakona koji je na snagu stupio 1. srpnja 2010. godine ukinute su gotovo sve porezne olakšice. Prošle smo godine od ožujka prijavljivali olakšice ostvarene u prvoj polovini 2010. godine, dok će ove godine rijetki podnositi prijave i tražiti povrat poreza, piše Glas Slavonije.

Pravo na povrat poreza ostvaruju oni koji prošle godine nisu iskoristili porezne olakšice na temelju osobnih odbitaka, odbitaka za uzdržavanje članova obitelji, povećane odbitke za posebna područja te za donacije. Svakom obvezniku Porezna uprava priznaje neoporeziv dio dohotka, odnosno osobni odbitak koji za cijelu 2011. godinu iznosi 21.600 kuna. Tu olakšicu moći će iskoristiti oni koji je nisu koristili ili su je lani djelomično koristili, primjerice ako su im lani neredovito isplaćivane plaće ili su bili na dužem bolovanju.

Olakšice za uzdržavane članove obitelji

Porezne olakšice, odnosno time i veću plaćnu/mirovinu mogu ostvariti i obveznici koji Poreznoj upravi prijave da su prošle godine uzdržavali članove obitelji, a lani to nisu prijavili. Pod uzdržavane članove obitelji spadaju oni kojima je prošlogodišnji oporezovani dohodak manji od 10.800 kuna, što je bruto iznos-smanjen za doprinose. Za uzdržavane članove obitelji priznaje se 50 posto od osobnog odbitka. Za prvo dijete se također priznaje 50 posto od osobnog odbitka, za drugo 70 posto.

Olakšicu je moguće ostvariti do visine dva posto primitaka u prošloj godini za koju se podnosi godišnja porezna prijava. Takvu poreznu olakšicu ostvaruju obveznici koji su darivali novac, što je vidljivo na žiro računu kulturne, odgojno-obrazovne, znanstvene, zdravstvene, humanitarne, sportske i vjerske svrhe udrugama i drugim osobama.

Poreznu prijavu isplati se podnijeti i onima koji žive u brdsko-planinskom području ili području od posebne državne skrbi jer mogu prijaviti veće odbitke i time ostaviti povrat poreza. (jk)

 

Tko mora podnijeti poreznu prijavu
Podnošenje godišnje prijave i dalje je obvezno za one koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada kod dva ili više poslodavaca istodobno; za dohodak od samostalne djelatnosti te ako poslodavac nije uplatio porez i prirez porezu na dohodak te za dohodak od nesamostalnog rada koji ostvare članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi. Prijavu moraju podnijeti i umjetnici koji su iskoristili 55 posto priznatih paušalnih izdataka te hrvatski ratni vojni invalidi koji su koristili porezne olakšice. Prijavu trebaju podnijeti stanovnici Hrvatske ako je oporezivi dohodak ostvario izravno iz inozemstva, ali ne i mirovinu.

 

 

 

Izvor: www.glas-slavonije.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox