"Izgledi za njemačko gospodarstvo su vrlo pozitivni"

Pod pretpostavkom da ne dođe do ponovne eskalacije krize javnog duga u EU, izgledi za njemačko gospodarstvo su vrlo pozitivni, navodi se u analizi Allianza.

Očekujemo rast od oko 2 posto tijekom 2012. i 2013. Prosječan rast BDP-a iznosi samo 1 posto ove godine, ali bi trebao porasti na 2 posto u 2013. Ovakav tempo rasta je dovoljan da se nastavi zamah na tržištu rada. Krajem 2013. samo će 2 ½ milijuna ljudi u Njemačkoj biti nezaposleno, kaže Michael Heise, glavni ekonomist u Allianzu.

Iako situacija u Europi ostaje kritična, značajan napredak je postignut u borbi s krizom. Svi ključni igrači imaju neku ulogu: Vlade perifernih zemalja koncentriraju se na štednju, europski tvorci politika napravili su važan korak fiskalnim sporazumom, a Europska središnja banka (ECB) osigurala je znatan vlastiti fond za spašavanje – također zbog dužeg vremena potrebnog za reakciju na razini usvajanja politika, pri čemu su mjere ECB-a privremene prirode i usmjerene na podršku, rekao je Heise.

Svjetsko gospodarstvo je u 2011. izgubilo značajan zalet. Početkom ove godine, ključni pokazatelji ukazuju na to da se usporavanje u globalnom gospodarstvu neće nastaviti. Svjetska industrijska proizvodnja, koja se već oporavila u prosincu 2011., ponovno je značajno porasla u siječnju, gotovo 1,5 posto u usporedbi s ukupnom razočaravajućom razinom u zadnjem kvartalu 2011.

Na temeljima snažnog stvaranja novih radnih mjesta i istovremenog znatnog rasta efektivne zarade po zaposleniku, realna privatna potrošnja, s porastom od 1,5 posto prošle godine, zabilježila je najstrmiji rast od 2006 i ostat će glavno uporište gospodarstva i ove godine.

Novo zaduživanje je u 2011. drastično reducirano na oko ¼ razine iz 2010. (PS/JH)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox