Japanu prijeti najveća kriza od Drugog svjetskog rata

Na Tokijskoj su burzi cijene dionica jutros potonule više od 6 posto, a ulagači se užurbano povlače iz rizičnih ulaganja jer je Japan, nakon razornog potresa u petak, suočen s nuklearnom, humanitarnom i gospodarskom krizom.

 

Nastavljajući poniranje od petka, kada je pred sam kraj trgovanja na Tokijskoj burzi Japan uzdrmao najveći potres u njegovoj povijesti, Nikkei indeks strmoglavio se jutros više od 6 posto. Time je izbrisano više od 150 milijardi dolara tržišne vrijednosti japanskih kompanija.

Cijena dionice Toyote potonula je oko 9 posto, a kompanija je do daljnjega prekinula proizvodnju u svih svojih 12 tvornica u Japanu, koje čine 38 posto svih Toyotinih proizvodnih kapaciteta. Više od 15 posto su potonule i cijene dionica Hitachija i Toshibe.
I mnoge druge kompanije zatvorile su svoje tvornice u petak, nakon potresa i razornog tsunami vala, kako zbog sigurnosti ljudi, tako i poteškoća s opskrbom električne energije, narušenom zbog zatvaranja nekoliko nuklearnih elektrana.

Po dvoznamenkastim stopama pale su i cijene dionica vodećih japanskih osiguravajućih društava Tokio Marine Holdings, MS&AD Insurance Group i ostalih jer se očekuju brojni zahtjevi za odštetu. Kompanija za procjenu rizika AIR Worldwide predviđa da bi zbog šteta od potresa i tsunamija gubici osiguravajućih društava mogli dosegnuti 35 milijardi dolara.

Među rijetkim dobitnicama su samo građevinske kompanije jer Japanu predstoji obnova infrastrukture, proizvodnih postrojenja i brojnih zgrada. Dionica Kajima Corpa poskupila je više od 37, a Taiheiyo Cementa više od 27 posto.

Pad u gospodarsku krizu

Japan je suočen s gospodarskom krizom. U posljednjem tromjesečju prošle godine tamošnji bruto domaći proizvod pao je za 1,3 posto. Očekivalo se da će se u ovoj godini japansko gospodarstvo oporaviti, no sada analitičari procjenjuju da bi zbog potresa ovogodišnji rast gospodarstva mogao biti srezan za cijeli postotni bod.

Japanska središnja banka poduzima izvanredne mjere kako bi ohladila tržišta. Na jutrošnjem sastanku čelnici Bank of Japan najavili su da će u financijski sustav ubrizgati rekordne 183 milijarde dolara kako bi se stabilizirala financijska tržišta. Japanska je valuta u petak osjetno ojačala prema najvažnijim svjetskim valutama, no jutros je, nakon poruke iz BoJ-a, oslabila.

Ubrizgavanjem svježeg novca na tržišta spriječeno je daljnje jačanje jena, jer bi to dodatno naštetilo ionako snažno uzdrmanim japanskim kompanijama.
Oštro su jutros pale i cijene japanskih državnih obveznica, pri čemu su prinosi snažno porasli jer se u obnovi idućih mjeseci očekuje povećana državna potrošnja, što će izazvati rast ionako golemog proračunskog deficita.

Japan je suočen s najvećom krizom od Drugog svjetskog rata - kazao je jučer premijer Naoto Kan. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox