Javnosti po prvi puta predstavljeno Hrvatsko kreditno osiguranje

U Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) predstavljeno je Hrvatsko kreditno osiguranje (HKO), koje je kao prvo društvo na hrvatskom tržištu specijalizirano za osiguranje naplate potraživanja vezanih za isporuke roba i usluga tijekom prvih šest mjeseci svog poslovanja ostvarilo zaračunatu bruto premiju od 1,55 milijuna kuna.

 

Predsjednik Uprave HKO-a Edvard Ribarić kazao je da trenutno društvo ima 26 osiguranika-hrvatskih izvoznika, od kojih su većina bivši klijenti HBOR-a i većinom iz sektora roba široke potrošnje, prehrambene, papirne i kemijske industrije.
Podsjetio je da je HKO s radom počeo u srpnju prošle godine kao dioničko društvo, temeljni kapital je 37,5 milijuna kuna, a njegovi osnivači su HBOR, koji ima 51 postotni udjel u vlasništvu, te austrijska kreditna institucija Öesterreichische Kontrollbank AG-OeKB s 49 posto vlasništva.

Cijeli paket usluga

U listopadu prošle godine HKO je osnovao i društvo-kćer Poslovni info servis d.o.o. koja se bavi procjenom rizika i ocjenom kreditne sposobnosti poslovnih subjekata, što je djelatnost komplementarna s djelatnosti osiguranja potraživanja, kazao je Ribarić.
Time HKO hrvatskim gospodarstvenicima osim usluga osiguravanja (kratkoročnih potraživanja od političkih i komercijalnih rizika vezanih za prodaju roba i usluga kupcima u Hrvatskoj i inozemstvu s ročnosti do 180 dana, iznimno do godine dana) nudi i cjelovite financijske usluge sukladno svjetskim standardima.

Među brojnim prednostima takvog osiguranja za klijente Ribarić je uz sigurnost kod naplate i izlaska na nova tržišta spomenuo i mogućnost odobravanja prodaje uz odgodu plaćanja kupcima te fokusiranje na vlastiti rast. To sve vodi i ka povećanju konkurentnosti hrvatskih izvoznika, što je i jedan od glavnih razloga osnivanja HKO-a, istaknuo je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev, dodavši da se HBOR osiguranjem izvoza od političkih i komercijalnih rizika bavi od 1998. od kada je do danas osigurao više od 12,5 milijardi kuna izvoza.

HBOR će i dalje nastaviti osiguravati izvoz za neutržive usluge, jer to neće raditi HKO, ali u svemu je poslovanje s HKO-om komplementarno, istaknuo je Kovačev. (Hina/MJ)

 

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox