Jedna dobra vijest: Ponovno nastavljen rast izvoza

U Hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prva četiri mjeseca ove godine, nakon što je zakratko prekinut u ožujku, ponovno je nastavljen rast izvoza uz niži postotni porast uvoza, dok je pokrivenost uvoza izvozom poboljšana sa 57,9 posto u prva četiri prošlogodišnja mjeseca na 61,5 posto u istom razdoblju ove godine.

Hrvatski robni izvoz, izražen u kunama, u prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 21,3 milijarde kuna, što je 9 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok je uvoz bio 34,6 milijardi kuna ili 3,5 posto veći, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku. Manjak u hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 13,3 milijarde kuna, što je za 4,1 posto manji deficit nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Izvoz brodova i naftnih derivata

U travnju je zabilježena daleko veća vrijednost izvoza brodova i naftnih derivata nego u prethodnim mjesecima ove godine, što je ponovo dovelo do kumulativnog rasta izvoza na godišnjoj razini, napominju analitičari Centra za makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore (HGK) u "Gospodarskim pokazateljima". Trendovi kretanja ostalih djelatnosti nisu zabilježili takve promjene, odnosno vrijednost izvoza bez ove dvije djelatnosti je u prva tri mjeseca na godišnjoj razini povećan za 8,8 posto, a u četiri za nešto manjih 8,2 posto.

Najveći utjecaj na ostvareni rast izvoza imao je izvoz naftnih derivata, kemijska industrija kod koje se isticao izvoz umjetnih gnojiva i plastičnih tvari u primarnim oblicima, proizvodnja metala te izvoz otpada kod kojeg se najveći dio odnosi na otpadno željezo.

Kako se pad deficita bilježi već treću godinu za redom njegov je iznos smanjen za 52,3 posto u odnosu na isto razdoblje predkrizne 2008. godine. (Hina/jk)

 

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox