Kazneno gonjenje poslodavaca koji ne isplaćuju plaće

Za neisplatu plaća radnicima, poslodavce u privatnom sektoru vjerojatno čeka kazneni progon, piše Poslovni dnevnik. Trenutno najmasovnija povreda radnog prava tako bi postala kazeneno djelo u reformiranom Kaznenom zakonu.

Na Okruglom stolu o novom kaznenom zakonodavstvu, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, posebno se osvrnuo na pitanje kaznenog sankcioniranja neisplate plaća, za što će se odrediti članovi radne skupine, stručnjaci koji rade na kaznenim izmjenama u sklopu rješavanja gospodarskog kriminaliteta.

Neisplatu plaća postojeći zakon ne inkriminira, a radna skupina treba razmotriti je li to potrebno promijeniti, rekao je Bošnjaković.

Vlada je u predizbornoj godini očito  odlučila izići u susret zahtjevima čelnika sindikalnih središnjica koji su tražili kazneno gonjenje za neisplaćivanje plaća radnicima. To bi svakako bila dobra vijest, za 70.000 radnika koji u Hrvatskoj rade, a ne primaju plaću.

Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata rekao je kako neisplata plaća ima obilježja teškog kaznenog djela, pa Vladu treba pohvaliti ako to doista namjerava učiniti.

To će biti polovično rješenje, ako se ne riješi pitanje neisplate doprinosa na plaće. Od toga trpi mirovinski i zdravstveni sustav, a ne samo radnici, rekao je Dragutin Lesar, predsjednik stranke Hrvatski laburisti.

S druge strane, Hrvatska udruga poslodovaca smatra da se radi o lošem prijedlogu te da postoji drugi načini kako zaštiti radnike. U HUP-u se pitaju tko će utvrditi realne razloge neisplate plaća, što ako je krivac neisplata dobavljača, tko će u državi odgovarati ako država ne plaća svoje dugove, te ističu kako se neisplata plaća ne bi trebala izdvajati kao jedina osnova za kaznenu prijavu, piše Poslovni dnevnik. (J.K.)

 

 

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 25. listopada 2010.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox