Klinci na meti njemačkih banaka

Djeca u Njemačkoj u 2012. godini raspolagali su s 2,87 milijardi eura te ne čudi da se banke trude oko pridobivanja malih klijenata.

Tako HypoVereinsbank poklanja figurice od Lego kocki za svaku treću uplatu veću od 10 eura, Commerzbank daruje 20 eura kao polog za otvaranje štedne knjižice za dijete, Volksbank dijeli atraktivne stripove, Hamburger Sparkasse mami mlade klijente kamatama na štednju, o kojima odrasli mogu samo sanjati: četiri posto.

Banke se trude oko djece jer je poznato da mnogi klijenti ostaju vjerni svojoj prvoj banci, rekla je za Deutsche Welle Dorothea Mohn iz savezne Udruge za zaštitu potrošača.

Veliki koncerni su već odavno shvatili da su djeca i mladi važan gospodarski čimbenik. Aktualna studija o djeci kao potrošačima instituta Egmont Ehapa pokazala je da djeca u Njemačkoj danas za džeparac u prosjeku dobivaju 27,18 eura što je najviše u zadnjih 20 godina.  

Ako se zbroje samo džeparac i novac koji na poklon dobivaju djeca u dobi od šest do trinaest godina, onda ta skupina u 2012. godini na raspolaganju ima ukupno 2,87 milijardi eura, kaže Ralf Bauer, šef tima koji stoji iza studije.

Štede za mobitel, računalo i igračke

Skoro sve banke djeci nude bolje kamate nego odraslima, međutim novčarske institucije obično ograničavaju visinu štednih uloga da ne bi i roditelji svoju ušteđevinu pohranjivali na dječjim računima.

Studija instituta Egmont Ehapa pokazala je da 85 posto djece dio novca redovito stavlja na stranu. Njih 82 posto ima svoju štednu knjižicu, 16 posto vlastiti tekući račun. Na dječjim bankovnim računima u prosjeku se nalazi 789 eura, a djeca najčešće štede za novi mobitel (16 posto), kompjutor (13 posto) i igračke (10 posto).

No, u najvećoj njemačkoj banci Deutsche Bank kažu da im nije najvažnije pridobivanje budućih klijenata jer uz štednju i ulaganje novca ide i razumijevanje gospodarstva. Zbog toga više od 1.300 zaposlenika Deutsche Banka sudjeluje u inicijativi "Financijsko opće obrazovanje" koja se provodi po školama.  Cilj incijative je objasniti učenicima smisao štednje, kredita i privatnog mirovinskog osiguranja. (ps)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox