Krakovi korupcijske hobotnice miluju kaznene odvjetnike

U Hrvatskoj gotovo da nema kvalitetnog kaznenog odvjetnika koji nije unovačen kao branitelj u barem jednoj optužnici za korupciju. Branitelji koji pripremajući obrane 'velikim igračima' - bivšim ministrima, menadžerima i predsjednicima uprava velikih tvrtki kojima prijete godine zatvora i emigriranje u susjednu BiH, zarađuju masne svote, piše tportal.hr.

Za one ambiciozne koji svoje ambicije mjere kroz zaradu, jedno od zanimanja desetljeća je pravnik, točnije kazneni odvjetnik. Za branjenje optuženika kojemu prijeti 10 godina zatvora, pri pojavljivanju na sudskoj raspravi, prema službenim odvjetničkim tarifama, odvjetnik će zaraditi  4.000 kuna (iznos neloše mjesečne plaće). U slučaju da na sudu taj dan ostane još pet sati, ta dnevnica s PDV-om penje se i preko vrtoglavih 1.000 eura (iznos solidne mjesečne plaće).

Mjesečna zarada i do 10 000 €

Pojedina suđenja traju i više od godinu dana, dok ročišta složenijeg slučaja s više svjedoka mogu biti zakazana i desetak dana u mjesecu. Prema tome, samo za odlaske na rasprave, prema tarifama, mjesečno zarada može biti i deset tisuća eura, navodi tportal.hr. Tome treba pribrojati različite podneske, prijedloge, molbe i zahtjeve (primjerice za ukidanje zatvora, za izdvajanje dokaza i slično) tada zarada raste za 250 do 500 kuna po podnesku. Usluge koje odvjetnik za branjenika odrađuje izvan suda, računaju se oko 250 kuna po satu, uz pokrivanje svih ostalih troškova.

U korupcijskom slučaju vide lijepu ženu

Veljko Miljević
pojašnjava koliko teško hipotetski govoriti o zaradi odvjetnika na korupcijskim slučajevima jer se nikada ne zna hoće li slučaj trajati '36 ili dvije rasprave', prenosi tportal.hr. Također, Miljević tvrdi kako su odvjetnici često primorani smanjiti tarife kako bi uopće radili. Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Leo Andreis slikovito objašnjava teškoću predviđanja odvjetničke zarade po korupcijskom slučaju - To vam je kao da ja sad upoznam lijepu ženu i kažem vam koliko ću točno sati biti s njom. Možemo biti zajedno godinama, a možda se odmah rastanemo.

De gustibus non est disputandum - dok obični građani s gađenjem gledaju na osobe velikih kriminalnih nedjela, kazneneni odvjetnici ih uspoređuju s ljepoticama. Krakovi korupcijske hobotnice miluju kaznene odvjetnike, a koliko bi im tek strastven poljubac mogla pružiti njena glava?(MŠ)

Izvor: www.tportal.hr

Naslov članka: Dnevnice odvjetničke elite - 1000 eura!

Autor: Marina Barukčić

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox