Malta podržala jačanje EFSF-a, čeka se samo Slovačka

Slovačka premijerka Iveta Radičova izjavila je da će povezati glasovanje o ratifikaciji jačanja fonda za spašavanje eurozone (EFSF) predviđeno tijekom dana s glasovanjem o povjerenju njezinoj vladi.

Tri od četiri stranke vladajuće koalicije zalažu se za ratifikaciju, ali četvrta, Stranka slobode i solidarnosti (SaS) najavila je da će glasati protiv, jer smatra da jedna od najsiromašnijih zemalja eurozone ne bi trebala plaćati dugove bogatijih zemalja, poput Italije i Grčke.

Premijerka Iveta Radičova rekla je da će progurati ratifikaciju makar morala za nju tražiti potporu oporbe, što bi gotovo sigurno potaknulo pad vlade.

Podsjetimo, nakon što je parlament Malte jučer kasno navečer ratificirao jačanje ovlasti Fonda za europsku financijsku stabilnost (EFSF), Slovačka je jedina od 17 zemalja eurozone koja još nije ratificirala jačanje ESEF-a.

Malteški parlament jednoglasno je podržao jačanje ESEF-a, fonda koji se smatra vitalnim za europske napore u suzbijanju dužničke krize. S kreditnim kapacitetom od 440 milijardi eura, od čega 700 milijuna eura jamči Malta, EFSF će moći, nakon što bude ratificiran, otvarati kreditne linije poput Međunarodnog monetarnog fonda. (Hina/jk)

 

 


 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox