MOL malim dioničarima INA-e nudi 2.800 kuna po dionici

Mađarska MOL Grupa u privatnoj ponudi malim dioničarima INA-e za njihove dionice nudi cijenu od 2.800 kuna po dionici, izjavio je glasnogovornik MOL Grupe u Hrvatskoj Domokos Szollar potvrđujući kako je želja MOL-a da postane većinski vlasnik INA-e.

 

MOL grupa daje ponudu za kupnju free float dionica INA-e s cijenom od 2.800 kuna za dionicu - kazao je Szollar u izjavi za novinare. To je, dodaje, ista cijena po kojoj je MOL plaćao INA-ine dionice u dobrovoljnoj javnoj ponudi iz 2008. godine te oko 56 posto veća cijena nego li je prosječna cijena po kojoj se u posljednje vrijeme trguje INA-inim dionicama na Zagrebačkoj burzi.
MOL trenutno u INA-i ima 47,155 posto dionica, hrvatska Vlada ima 44,836 posto, a 8,009 posto dionica imaju institucionalni i privatni investitori.

MOL je o svojoj namjeri informirao hrvatsku Vladu, kazao je Szollar više puta ponavljajući da privatna ponuda MOL-a malim dioničarima ne narušava niti mijenja ravnotežu u vlasničkim odnosima i pravima između MOL-a i hrvatske Vlade te da dioničarski ugovor ostaje na snazi bez ikakvih promjena. Dioničarski sporazum se neće ni u čemu promijeniti. Čak i da MOL Grupa otkupi svih osam posto dionica ne dolazi ni do kakve promjene dioničarskog ugovora - kazao je Szollar koji nije želi reći kakva je bila Vladina reakcija i za to je uputio na samu Vladu.
Szollar je istaknuo i kako su dva posve odvojena pitanja ponuda MOL-a i pregovori s Vladom oko plinskog biznisa, njegovog izdvajanja ili neizdvajanja iz INA-e i s tim povezane cijene plina. Još uvijek o plinskom biznisu razgovaramo s Vladom i obećali smo da nećemo davati komentar i izjave dok pregovori traju i toga ćemo se držati - rekao je.

U MOL-u očekuju da će se velik broj malih dioničara odazvati na njihovu ponudu i prodati im svoje dionice. Vjerujemo da je ovo iznimno dobra ponuda za male dioničare. Također smatramo da privatna ponuda pokazuje da MOL ozbiljno i dugoročno misli poslovati u INA-i i Hrvatskoj - rekao je Szollar.
Napominje kako 2008. svi mali dioničari, posebice bivši i sadašnji zaposlenici INA-e, nisu mogli prodati svoje dionice MOL Grupi te da im se sada to želi omogućiti.

 

"Ovo nije pokušaj neprijateljskog preuzimanja"

 

Glasnogovornik MOL Grupe u Hrvatskoj kazao je kako je MOL ovaj korak planirao od rujna ove godine te kako su vjerovali da će do 1. rujna sklopiti sporazum s hrvatskom Vladom o plinu i tada objaviti ponudu. Kako dogovor s Vladom o plinskom biznisu još nije postignut odlučili smo objaviti ponudu, rekao je.

MOL još nije odredio krajnji rok u kojem će mali dioničari moći prihvatiti ponudu, u naredna dva-tri tjedna mali će dioničari biti upoznati s detaljima ponude, a u MOL-u očekuju da bi se oko Nove godine moglo znati koliko je dioničara prihvatilo ponudu. Szollar je kazao i kako MOL Grupa ima osigurana sredstva za svoju ponudu. Izračuni pokazuju kako bi MOL-u, pristanu li svi mali dioničari na njegovu ponudu, a riječ je o 800.910 dionica, trebalo 2,24 milijarde kuna.

Današnje je trgovanje na Zagrebačkoj burzi INA-ina dionica završila uz cijenu 1.711 kuna, a od te je cijene MOL-ova ponuda viša za 63,6 posto. Szollar je odbio bilo kakve špekulacije da bi moglo biti riječi o nekoj vrsti neprijateljskog preuzimanja. Apsolutno ne. Ovo je pravno valjana ponuda većinskog dioničara malim dioničarima. Ni u kom slučaju nije pokušaj neprijateljskog preuzimanja - kazao je. (Hina)

 

Foto: www.ina.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox