Moody's snizio rejting Hrvatske na razinu "smeće"

Agencija Moody's snizila je danas kreditni rejting Hrvatske na Ba1 iliti "junk", navevši kao razlog slabe izglede za gospodarskim rastom i nedostatak fiskalne fleksibilnosti vlade.

 

Kako se navodi u Moody'sovu priopćenju, rejting je snižen s Baa3 na Ba1. Moody's je također promijenio i izglede za hrvatski rejting s negativnih na stabilne, navevši da postoji tek ograničeni rizik da dođe do značajnog pogoršanja vladine fiskalne pozicije i zaduženosti. „Vladin kapacitet za rebalansiranjem gospodarstva prema izvozu istinski je ograničen. Očekivani ulazak zemlje u EU u srpnju 2013. godine pozitivni je razvoj događaja, no europsko okruženje i reformska inercija Vlade vjerojatno će ograničiti koristi za koje se obično vjeruje da bi trebale porasti“, navodi se u priopćenju te agencije za izdavanje kreditnih rejtinga.

Drugi poticaj za snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatske bile su kočnice fiskalnoj konsolidaciji, poimence nepovoljno gospodarsko okruženje i nedostatak fiskalne fleksibilnosti vlade zajedno s relativno visokom razinom duga, navode dalje u Moody'su. Treći poticaj za takvu odluku Moody'sa jest slabljenje kreditne metrike Hrvatske u odnosu na slične zemlje, posebice njezina eksterna osjetljivost i fiskalna pozicija. „Vladina fiskalna metrika također je slabija, dok dug opće države premašuje razine dugova onih država koje imaju Baa3 rejting“, navodi se između ostalog u Moody'sovu priopćenju. (Hina)

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox