Na svjetskim burzama vlada nesigurnost zbog slabosti gospodarstava

Na svjetskim su burzama početkom prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući nadi u nove poticajne monetarne mjere Feda, da bi u posljednja dva dana oštro pale jer je niz slabih gospodarskih podataka oživio strahovanja od nove recesije u SAD-u.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,4 posto, na 11.240 bodova, a S&P 500 indeks 0,2 posto, na 1.173 boda, što je već peti tjedni pad tih indeksa u posljednjih šest tjedana. Nasdaq indeks ostao je gotovo nepromijenjen na 2.480 bodova.

 

Fed potaknuo tržište kapitala

Na početku prošloga tjedna cijene su dionica snažno porasle, zahvaljujući nadi ulagača u nove poticajne monetarne mjere američke središnje banke. Zapisnik sa sjednice Feda, održane početkom kolovoza, pokazuje da su čelnici središnje banke razmatrali mogućnost uvođenja novih masivnih poticajnih mjera.

Fed je prepoznao da situacija u gospodarstvu traži novu agresivnu akciju, što budi nadu u daljnje poticajne mjere na idućem sastanku u rujnu, a to bi potaknulo tržište kapitala - kazao je Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott.

 

Stagnacija američkog tržišta rada

U kolovozu je, naime, u privatnom sektoru otvoreno 17.000 radnih mjesta, dok ih je u javnom sektoru isto toliko zatvoreno. To je razočaralo ulagače, s obzirom da se očekivao rast broja zaposlenih za barem 75.000, nakon što je mjesec dana prije otvoreno 117.000 novih radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti ostala je, pak, nepromijenjena na 9,1 posto.

To je najslabije izvješće o zaposlenosti u posljednjih 11 mjeseci i još jedno u nizu razočaravajućih, pa su oživjela strahovanja ulagača od nove recesije u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Gospodarstvo se bori sa snažnim čeonim vjetrovima, koji su posljednjih mjeseci ojačali. Premda je jasno da baš i ne pada s litice, malo je naznaka da bi gospodarstvo uskoro moglo ponovno uhvatiti snažniji zamah - kaže Millan Mulraine, strateg u tvrtki TD Securities.

 

Na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle

Londonski FTSE indeks ojačao je 3,1 posto, na 5.292 boda, a pariški CAC 1,9 posto, na 3.148 bodova. Frankfurtski DAX ostao je gotovo nepromijenjen na 5.538 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 1,7 posto, na 8.950 bodova. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox