Nakon grčkih izbora dobro raspoloženje na svjetskim burzama

Na financijskim tržištima širom svijeta danas se očekuje rast cijena dionica i tečaja eura jer su nakon izbora u Grčkoj parlamentarnu većinu osvojile stranke koje se zalažu za mjere dogovorene s Europskom unijom i MMF-om, što je odagnalo strahovanja ulagača od izlaska Atene iz eurozone.

Od samog početka današnjeg trgovanja na azijskim burzama cijene su dionica znatno porasle, pa je japanski Nikkei indeks u 6,00 sati bio u plusu 1,8 posto.

Burzovni indeksi u Šangaju, Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji ojačali su između 0,5 i 2 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na dobitku 0,7 posto.

Izbjegnuta opasnost

Sa strahom očekivani izbori u Grčkoj u nedjelju donijeli su ulagačima na svjetskim tržištima olakšanje. Nakon oko 97 posto prebrojanih glasova, Nova demokracija zauzela je čelnu poziciju i u položaju je da, zajedno sa socijalističkim Pasokom, formira koalicijsku vladu koja će nastaviti provoditi mjere koje je bivša vlada dogovorila s EU-om i MMF-om kako bi dobila paket pomoći od 130 milijardi eura i tako izbjegla bankrot.

Ulagači na svjetskim tržištima plašili su da će pobijediti SYRIZA, radikalna ljevičarska stranka, koja se protivi smanjenju plaća i mirovina, otkazima u javnim službama te ostalim mjerama proračunske štednje, što bi Grčku dovelo na put izlaska iz eurozone, a na financijskim tržištima izazvalo velike potrese.

Čelnici najmoćnijih središnjih banaka u svijetu čak su poručivali da će u tom slučaju intervenirati kako bi stabilizirali financijska tržišta.

No, kako je ta opasnost izbjegnuta, jutros na azijskim burzama, koje su prve otvorene, vlada dobro raspoloženje.

Osjetno su porasli i američki te europski terminski indeksi, što najavljuje rast cijena dionica na europskim burzama i Wall Streetu. Najvažniji američki S&P 500 terminski indeks trenutačno je na dobitku 0,5 posto. (Hina/jk) 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox