Nijedna zemlja za pristupanje eurozoni ne zadovoljava uvjete

Nijedna od ukupno osam zemalja na listi čekanja za uvođenje eura ne zadovoljava trenutno sve potrebne kriterije za članstvo, objavila je Europska središnja banka (ECB).

Bar jednom u dvije godine ECB objavljuje izvješće o usklađivanju zemalja Europske unije koje još nisu uvele euro s kriterijima za članstvo u eurozoni.

Deset od 27 zemalja članica EU-a još nisu članice eurozone, pri čemu su dvije od njih - Velika Britanija i Danska - izborile klauzulu o izuzeću koja ih odrješuje obveze pristupanja zoni primjene jedinstvene europske valute. Od preostalih osam, a riječ je o Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Poljskoj, Rumunjskoj i Švedskoj, nijedna trenutno ne ispunjava kriterije za članstvo u eurozoni, istaknuo je ECB u najnovijem izvješću.

Neusklađenost propisa

Središnja monetarna institucija eurozone ocjenjuje potencijalne članice po kriterijima inflacije, javnih financija, tečaja, dugoročnih kamatnih stopa i usklađenosti propisa. Niti u jednoj od osam ocijenjenih zemalja pravni okvir nije u potpunosti usklađen sa svim zahtjevima, ističu u ECB-u. I dalje nisu usklađeni svi propisi koji reguliraju neovisnost središnjih banaka, požalili su se u ECB-u.

Mađarska se nedavno našla na udaru kritika zbog promjene zakona o središnjoj banci koja je protumačena kao ograničavanje njezine neovisnosti. Drugi je preduvjet da zemlje vežu svoje valute za euro najmanje dvije godine, što trenutno čine samo Latvija i Litva. Prošlog tjedna latvijski premijer Valdis Dombrovskis kazao je da se njegova zemlja namjerava pridružiti eurozoni 2014., unatoč dužničkoj krizi. Litva nije objavila datum planiranog ulaska u eurozonu.

Poljski premijer Donald Tusk također je kazao da je njegova zemlja spremna ući u eurozonu, unatoč narušenom ugledu područja jedinstvene valute zbog dužničke krize. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox