Osobna potrošnja ove bi godine mogla biti 1 posto manja nego lani

U veljači je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo porastao 1,1 posto na godišnjoj razini, a nešto manji rast od očekivanja posljedica je pada prodaje naftnih derivata zbog snažnog rasta njihovih cijena.

Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u veljači nominalno porastao za 3 posto, dok je realno ojačao 1,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Slabije od očekivanja

To je slabiji podatak nego što se očekivalo.  Svi su očekivali rast potrošnje, i to u rasponu od 1 do 3,5 posto, jer su najave povećanja PDV-a s 23 na 25 posto od početka ožujka navele građane na pojačanu kupnju prije povećanja poreza.

U veljači je, očekivano, potrošnja porasla zbog najave povećanja PDV-a i ukidanja olakšica pri kupnji automobila. No, slabiji nego što se očekivalo rast potrošnje možda je posljedica rasta cijena naftnih derivata, zbog čega je pala prodaja goriva, kaže Hrvoje Stojić, voditelj odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Povećanje PDV-a od 1. ožujka, kao i daljnje poskupljenje naftnih derivata vjerojatno su, smatra Stojić, i u ožujku ostavili traga na potrošnju.

U trećem mjesecu očekujem nešto slabiju potrošnju, no valja ipak imati na umu efekt Uskrsa, koji ove godine pada ranije nego lani, a koji bi mogao potaknuti potrošnju. Idući mjeseci pokazat će, pak, realno lošije stanje potrošnje uslijed visoke nezaposlenosti, daljnjeg razduživanja stanovništva i realnog pad osobnog dohotka. Stoga bi u cijeloj ovoj godini osobna potrošnja mogla biti od 0,7 do 1 posto manja nego lani, zaključuje Hrvoje Stojić. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox