PBZ dodatno smanjuje kamatnu stopu na stambene kredite u "švicarcima"

Najveća novost koja dolazi iz PBZ-a za korisnike stambenih kredita uz valutnu klauzulu u CHF ugovorenih po standardnim uvjetima uz promjenjivu kamatnu stopu je da će od 1. kolovoza 2011. dodatno smanjiti kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, stoji u njihovom priopćenju.

 

Osim smanjenja kamatne stope donesen je novi prošireni paket mjera za olakšanje otplate stambenih kredita u CHF-u. Za istaknuti je da je tijekom ove godine to drugo smanjenje kamatnih stopa na stambene kredite u CHF-u, odnosno u nepunih godinu dana već treće po redu. Podsjećamo da je PBZ već smanjio kamatnu stopu za 0,35 postotnih bodova od 1. studenog 2010. te ponovno za 0,25 postotnih bodova od 1. svibnja 2011.

S obzirom da se zbog velikog jačanja franka visina anuiteta ne može osjetno smanjiti samo snižavanjem kamatnih stopa, PBZ je uz postojeće mjere i nedavno potpisan Memorandum o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita ponudio poseban paket mjera u još većem opsegu. Klijentima Banke je sada uz mjere iz Memoranduma (produljenje roka otplate, skraćenje roka otplate po kojima je prethodno izvršeno produljenje te izmjena tih ugovornih uvjeta stambenih kredita vezanih uz CHF bez naknada) na raspolaganju puno širi spektar mogućnosti te prema svom osobnom izboru mogu kombinirati sve navedene mjere i na taj način ublažiti negativne efekte jačanja franka odnosno povećanja anuiteta preračunatog u kune.

Sveobuhvatan paket mjera obuhvaća:

  1. dodatno smanjenje kamatnih stopa za 0,25 p.b. od 1. kolovoza 2011. g
  2. produljenje roka otplate do ukupno 40 godina
  3. ugovaranje Postupnog plana otplate uz četiri otplatna razdoblja koji omogućava značajnije sniženje anuiteta u prvom otplatnom razdoblju sa ili bez  produženja roka otplate. Klijent se može tijekom otplate kredita vratiti na standardni način otplate kao i skratiti rok otplate uz zaključenje dodatka ugovora o kreditu, bez plaćanja naknade.   
  4. ugovaranje posebnog Fleksibilnog otplatnog plana koji kroz određeno razdoblje omogućava zadržavanje visine mjesečnog obroka u kunama u okviru granica dogovorenih s klijentom
  5. mogućnost djelomične otplate kredita iz instrumenata osiguranja ukoliko su isti bili ugovoreni uz kredit (depozit, fond, polica životnog osiguranja)
  6. ugovaranje počeka otplate glavnice do 12 mjeseci
  7. refinanciranje kredita s novim stambenim kreditom u EUR valuti i to bez naknade za obradu zahtjeva, bez naknade za prijevremenu otplatu stambenog kredita u CHF i uz priznavanje  postojeće procjene nekretnina.
  8. konverzija kredita iz CHF u EUR, po posebno povoljnim uvjetima u periodu do 01. studenog 2011. godine, uz dodatno smanjenje kamatne stope za 0,20 postotnih bodova za prve dvije godine otplate kredita i bez naknade za konverziju. (PS/MJ)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox