Posustajanje diva: Kineska industrijska proizvodnja na nanižoj razini u 32 mjeseca

Kineska industrijska proizvodnja pala je u studenom na najnižu razinu u zadnja 32 mjeseca, izvijestio je bankovni div HSBC, obnavljajući bojazni da azijski div posustaje pod pritiskom svjetskih gospodarskih teškoća.

Preliminarni HSBC-ov indeks menadžera nabave (PMI) pao je u studenom na 48 bodova, najnižu razinu od ožujka 2009., s 51 boda u prethodnom mjesecu, navodi HSBC u priopćenju.Vrijednosti iznad 50 bodova označavaju rast a one ispod 50 pad aktivnosti. Konačni podaci biti će objavljeni 1. prosinca.

HSBC-ovo izvješće objavljeno je samo nekoliko dana nakon što je potpredsjednik kineske vlade Wang Qishan upozorio da će globalna recesija potrajati i da će utjecati na izvozno orijentirano kinesko gospodaratvo s obzirom na pad inozemne potražnje.

Pad proizvodnje

Glavni HSBC-ov ekonomist za Kinu Qu Hongbin očekuje nastavljeni pad proizvodnje u narednim mjesecima, s obzirom na hlađenje domaće i slabljenje inozemne potražnje za kineskim izvozom.

Istodobno je naglasio da Kina ima više prostora za ublažavanje restriktivne monetarne politike kako bi poboljšala usporeno domaće gospodarstvo, nakon što su obuzdali inflaciju. (Hina/jk)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox