Potop JPMorgana: Nagomilali gubitke od 4,4, milijarde dolara

Gubici američke banke JPMorgan na promašenoj trgovini financijskim izvedenicama dosegnuli su u drugom tromjesečju 4,4 milijarde dolara, što je dvostruko više nego što se prvotno procjenjivalo, otkriveno je u petak u bančinom najnovijem poslovnom izvješću.

Prvotno se očekivalo da će gubici povezani s britanskom podružnicom i trgovcem s nadimkom "Londonski kit" koštati tvrtku najmanje dvije milijarde dolara.

Stoga je banka izvijestila o padu dobiti u drugom tromjesečju na pet milijardi dolara, što je još uvijek respektabilan iznos, ali i devet posto manji nego u istom razdoblju prošle godine.

Naniže je revidirana i dobit u prvom tromjesečju, i to za 459 milijuna dolara.

To vjerojatno nije kraj priče o programu koji je po svibanjskoj najavi trebao osigurati banku od rizika a pokazao se spektakularnim promašajem, izloživši je velikim gubicima, narušenom ugledu i pravnim problemima. Gubici su priznati nakon završetka istrage o transakcijama trgovca Bruna Michela Iksila, nadimka "Londonski kit" zbog visokih iznosa njegovih spekulacija.

Izvršni direktor Jamie Dimon izjavio je u petak da je tvrtka "značajno smanjila“ rizik takvih spekulacija, dodajući da su prilikom brzog zatvaranja pozicije ipak uspjeli uprihoditi milijardu dolara.

Priznao je ipak da bi banka mogla ubilježiti još gubitaka u rasponu od 800 miilijuna do 1,7 milijardi dolara. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox