Prognoza da će Grčka izbjeći bankrot potaknula rast svjetskih burzi

Na svjetskim su burzama cijene dionica znatno porasle, što se zahvaljuje podacima koji ukazuju na jačanje najvećih svjetskih gospodarstava i nadi ulagača da će Grčka izbjeći bankrot.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 1,6 posto, na 12.862 boda, najvišu razinu od svibnja 2008. godine, četiri mjeseca prije propasti Lehman Brothersa i vrhunca financijske krize. S&P 500 skočio je, pak, 2,2 posto, na 1.344 boda, najvišu razinu u šest mjeseci, dok je Nasdaq indeks porastao 3,2 posto, na 2.905 bodova, najvišu razinu od prosinca 2000. godine. Rast burzovnih indeksa peti tjedan zaredom ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u petak, nakon što je objavljeno da je u siječnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 243.000, najviše od travnja prošle godine i znatno više od očekivanih 150.000. Pritom je stopa nezaposlenosti pala s 8,5 na 8,3 posto, najnižu razinu od veljače 2009. godine. I brojni drugi podaci ukazuju na jačanje američkog gospodarstva. Među ostalim, Institut za menadžere nabave izvijestio je da je njegov indeks industrijske aktivnosti u SAD-u u siječnju porastao po najvišoj stopi u sedam mjeseci.

Pozitivno su na tržište utjecale i vijesti o jačanju industrije u drugim najvećim svjetskim gospodarstvima. U Kini je u siječnju industrijska aktivnost porasla, dok se očekivalo njezino slabljenje. U Njemačkoj je, pak, proizvodnja porasla po prvi puta u četiri mjeseca. Ulagače su prošloga tjedna ohrabrile i vijesti o napretku u pregovorima Grčke i njezinih kreditora o restrukturiranju dugova te članice eurozone. To znači da bi Grčka mogla ispuniti uvjete za dobivanje drugog paketa međunarodne pomoći i tako izbjeći bankrot.

I sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata ohrabruje. Dosad je izvješća objavila otprilike polovica kompanija čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 60 posto nadmašilo očekivanja. Doduše, to je manje nego u prethodnim kvartalima, kada je to ostvarilo oko 70 posto kompanija, ali ipak ukazuje da američke kompanije nisu pod većim pritiskom slabljenja gospodarske aktivnosti u Europi. I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna znatno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,9 posto, na 5.901 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 3,9 posto, na 6.766 bodova, a pariški CAC 3,3 posto, na 3.427 bodova. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna ostao gotovo nepromijenjen, na 8.831 bodu, dok je od početka godine porastao 4,5 posto. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox