Prosječna neto plaća za kolovoz 5.541 kunu

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za kolovoz ove godine iznosila je 5.541 kunu, što je nominalno 2,2 posto i realno 1,7 posto više u odnosu na srpanj. 

U odnosu na kolovoz prošle godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za kolovoz ove godine nominalno je veća za 0,5 posto, a realno je niža 3,4 posto. Za razdoblje od siječnja do kolovoza prosječna neto plaća iznosila je 5.464 kune, što je u odnosu na isto razdoblje 2011. godine nominalno više za 1 posto, a realno je niže za 1,7 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Među pojedinim djelatnostima, najveća prosječna neto plaća za kolovoz isplaćena je u zračnom prijevozu, u iznosu od 11.089 kuna te u promidžbi (reklami i propagandi) i istraživanju tržišta u iznosu od 10.128 kuna. Najniže prosječne neto plaće za kolovoz isplaćene su u proizvodnji odjeće, u iznosu od 2.824 kuna te u proizvodnji kože i srodnih proizvoda u iznosu od 2.937 kuna.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za kolovoz je iznosila 7.977 kuna, što je nominalno porast od 2,4 posto te realno za 1,8 posto prema srpnju. Na godišnjoj razini, prema kolovozu lani, prosječna mjesečna bruto plaća, nominalno je viša za 0,9 posto, a realno je niža za 3 posto. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox