Raiffeisen potvrdio prognozu o rastu nenaplativih kredita

Foto: Shutterstock

Austrijska banka Raiffeisen Bank International (RBI) ponovila je da očekuje rast loših kredita u narednom razdoblju s obzirom na napetosti na glavnim tržištima, izvijestivši ujedno o povećanju dobiti u trećem tromjesečju. 

Očekujemo blagi rast obujma nenaplativih kredita u narednim mjesecima i stabilan odnosno blago povećani udio neto rezervacija, priopćili su iz banke, ukazujući ponajprije na učestale probleme s podmirivanjem financijskih obveza u Mađarskoj i u jugoistočnoj Europi. RBI je u kolovozu objavio da očekuje povećanje nenaplativih zajmova s obzirom na stanje u istočnoeuropskim gospodarstvima.

U trećem je tromjesečju konsolidirana dobit banke porasla za 8,5 posto, na 141 milijun eura, zahvaljujući smanjenim rezervacijama za nenaplative zajmove koji su iznosili 224 milijuna eura, u odnosu na 377 milijuna eura u istom prošlogodišnjem razdoblju. RBI ujedno upozorava da će bankovni porez u Austriji i u pojedinim zemljama srednje i istočne Europe vjerojatno srezati godišnju dobit za 160 milijuna eura.

Iduće bi godine banka na ime bankovnog poreza u Austriji trebala ubilježiti isti rashod kao i ove godine, u iznosu od 104 milijuna eura. U Mađarskoj bi on trebao porasti s 26 milijuna na 40 milijuna eura a u Slovačkoj s 28 na 35 milijuna eura, procjenjuju u banci.

U RBI-ju ponavljaju i da je dokapitalizacija i dalje opcija, ovisno o prilikama na tržištu. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox