RBA analitičari: Oporavak tržišta rada priječe dublji strukturni problemi

Prema posljednjim podacima DZS-aa broj ukupno zaposlenih u pravnim osobama na kraju travnja iznosio je 1.135.156. U usporedbi s ožujkom to predstavlja porast za 6,4 tisuće osoba odnosno mjesečni rast od 0,6%.

Spomenuti mjesečni rast posljedica je prvenstveno rasta sezonskog zapošljavanja uslijed približavanja turističke predsezone.

Ipak na godišnjoj razini i dalje su prisutni negativni trendovi te je tako zabilježena stopa pada iznosila 0,7% odnosno broj ukupno zaposlenih u pravnim osobama je smanjen za više od 7,7 tisuća osoba. U prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani zaposlenost je smanjena u gotovo svim djelatnostima. Tako je u Prerađivačkoj industriji, u kojoj je zaposleno preko 18% ukupno zaposlenih, zabilježen pad broja zaposlenih od -2,8%.

Unatoč općenitim negativnim kretanjima na tržištu rada te ponovnom smanjenju broja aktivnog stanovništva (0,2% godišnje) neke od djelatnosti ipak bilježe rast zaposlenosti. Tako je u segmentu Obrazovanja, koji čini gotovo 10% ukupno zaposlenih u pravnim osobama, Zabilježen rast zaposlenosti od 1,2% godišnje u prva četiri mjeseca 2012. dok je primjerice u Administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima zaposleno 3,5% više radnika.

Osim krize koja negativno utječe na tržište rada oporavak priječe i dublji strukturni problemi na što ukazuje izrazito niska stopa aktivnosti i zaposlenosti koje su prema Anketi o radnoj snazi na kraju 2011. iznosile tek 45,3% odnosno 39,1%, zaključuju analitičari RBA.

 

 

Foto: Ilustracija

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox