Rupa bez dna: MMF Grčkoj odobrio 28 milijardi eura

Međunarodni monetarni fond (MMF) u četvrtak je odobrio 28 milijardi eura za krizom pogođenu Grčku u sljedeće četiri godine, dok je bonitetna agencija Standard & Poor's objavila da su nove grčke obveznice i dalje ranjive na bankrot.

MMF-ov izvršni odbor odobrio je hitno izdvajanje 1.65 milijardi eura od tih sredstava kao dio drugog paketa za sanaciju dugova te zemlje, navodi se u priopćenju Fonda.

Grčka će primiti ukupno 172.2 milijarde eura u zajmovima partnera iz eurozone i MMF-a, kako bi se održala na površini u narednih nekoliko godina, nakon što su vrtoglavo visoke cijene posudbi blokirale njezinu sposobnost zaduživanja na međunarodnim tržištima obveznica.

Glasnogovornik MMF-a Gerry Rice izjavio je kako će "trajni reformski napori za poboljšanje konkurentnosti i gospodarski rast biti ključni za izlazak iz krize".

Bez međunarodne financijske pomoći, Grčka bi bila prisiljena otkazati naplatu obveznica od 14.5 milijardi eura koje dospijevaju 20. ožujka, što je potez koji je mogao izazvati šokove u globalnom financijskom sustavu i dodatno destabilizirati skupinu od 17 zemalja koje koriste euro kao zajedničku valutu. (Hina/jk) 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox