Širenje dužničke krize u eurozoni pritišće europsku valutu

Zbog širenja dužničke krize u eurozoni i tenzija na Korejskom poluotoku, tečaj eura prema dolaru prošloga je tjedna na valutnim tržištima potonuo na najnižu razinu u dva mjeseca.

 

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošloga tjedna 2,41 posto, na 80,52 boda, najvišu razinu u dva mjeseca.

Pritom je američka valuta prema europskoj ojačala 3,15 posto, pa je tečaj eura pao na 1,3240 dolara. U jednom trenutku zaprijetio mu je, po prvi puta od rujna, i pad ispod razine od 1,32 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara skočila je 0,71 posto, na 84,10 jena.

Euro je, pak, prema japanskoj valuti oslabio 2,54 posto, pa mu je tečaj potonuo na 111,30 jena.

Pritisak na euro ponajviše je posljedica dužničke krize u eurozoni. Tek što su ulagači odahnuli, nakon što je Irska zatražila pomoć od Europske Unije i Međunarodnog monetarnog fonda, a već su se pojavile špekulacije da je i Portugal pod pritiskom EU-a da zatraži financijsku pomoć.

"Euro se našao pod opsadom zbog strahova od intenziviranja europske dužničke krize, sa Španjolskom i Portugalom u središtu pozornosti. To je ulagače nagnalo na bijeg u manje rizične valute", kaže Anthony Grech, analitičar u tvrtki IG Index.

Premda je čelnik Europske komisije Jose Manuel Barroso u petak opovrgnuo informacije da europske države pritišću Portugal da zatraži financijsku pomoć, prinosi na portugalske 10-godišnje državne obveznice skočili su na rekordnu razinu od 7,12 posto, dodatno pritišćući euro. Snažno su porasli i prinosi na španjolske državne obveznice.

I ratne prijetnje na Korejskom poluotoku okrenule su ulagače sigurnijim valutama, što je dalo podršku rastu dolara.

Sjeverna Koreja u utorak je na južnokorejski otok ispalila nekoliko desetaka topovskih granata, pri čemu su četiri osobe poginule.

Napetost je povećana u petak jer je Sjeverna Koreja poručila da zajednička vojna vježba Južne Koreje i SAD-a gura regiju u rat. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox