S&P potvrdio kreditne rejtinge Kine

Foto: Ilustracija

Agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's (S&P) potvrdila je rejtinge Kine za dugoročno zaduživanje "AA-" i za kratkoročno zaduživanje 'A-1+', uz stabilnu prognozu. 

Važeći rejtinzi odražavaju snažan potencijal rasta kineskog gospodarstva, snažnu vanjsku poziciju i relativno dobru fiskalnu poziciju Kine, stoji u obrazloženju agencije. Prognoza za oba rejtinga je stabilna. 

U agenciji ne očekujemo značajnije izmjene u politici nakon nedavnih promjena u vodstvu zemlje, a očekuju nastavak intenziviranih strukturnih i fiskalnih reformi, kazao je analitičar S&P-a Kim Eng Tan. Stoga u S&P-u očekuju da će kinesko gospodarstvo nastaviti postizati snažan rast i da će Kina zadržati status najvećeg vanjskog kreditora u idućih tri do pet godina, dodao je.

U agenciji prognoziraju da će Kina bilježiti rast po stopi od 7,3 posto u razdoblju od 2013. do 2015., napominjući ipak da će očekivani rast biti slabiji u usporedbi prosječnim rastom od čak 10,2 posto u posljednjih pet godina.

Ujedno napominju i da bi mogli podići kreditni rejting budu li strukturne promjene vodile ka većoj aktivnosti domaćeg tržišta kapitala. Prema nepovoljnom bi scenariju Kina mogla biti suočena sa sniženjem rejtinga ako tempo reformi izgubi na zamahu, dodaju. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox