Španjolska ipak traži pomoć, pregovori već odmakli?

Španjolska pregovara s partnerima u eurozoni o uvjetima za pomoć u snižavanju troškova zaduživanja iako još nije donijela konačnu odluku o upućivanju zahtjeva, kazali su izvori u eurozoni.

Najviše se raspravlja o opciji po kojoj bi Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) kupovao španjolski dug na aukcijama a Europska središnja banka intervenirala bi na sekundarnom tržištu kako bi se snizili španjolski troškovi zaduživanja.

Pregovori su počeli i već su dobro odmakli. Trenutno je preferirana opcija, ona o kojoj se aktivno raspravlja, EFSF-ova kupovina obveznica na primarnom tržištu, te ECB-ova na sekundarnom, kazao je za Reuters jedan od izvora.

Do 12. rujna neće biti nikakvih službenih objava, ali nakon toga bi se stvari mogle odvijati prilično brzo, dodao je. Konkretni iznosi se ne spominju, a razgovori su počeli prije nekoliko tjedana, kazao je drugi izvor. Ostali su bili oprezniji, pa je jedan rekao da se nije dogodilo ništa konkretno u vezi s pomoći Španjolskoj, a drugi pak da se ne vode nikakvi razgovori.

Početkom kolovoza premijer Mariano Rajoy bio je u velikom iskušenju za uputi zahtjev za pomoći Europskoj uniji, ali je kazao da prvo mora doznati kakve bi uvjete ona nosila sa sobom i kakav bi oblik pomoći dobili.

Španjolska je najnovije u nizu žarišta u dužničkoj krizi eurozone nakon što su ulagače ove godine uznemirile njezine posrnule banke, koje su u lipnju zatražile pomoć u iznosu 100 milijardu eura, i visoko zadužene regije. (Hina/jk)

 

 

 

 

P

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox