Što je gore od mamurluka?

Tportal.hr je napravio istraživanje među poduzetnicima i ekonomistima o njihovim predviđanjima za 2011. Za one koji se žele večeras proveseliti, neka za sutra odlože čitanje predviđanja: Marinka Zadra, Ljube Jurčića, Branka Roglića, Katarine Ott, Nadana Vidoševića i Hrvoja Prpića za 2011. Jedino je Davor Štern izraziti optimist.

 

Suvlasnik tvornice šećera Viro, Marinko Zadro - Inače sam veliki optimist, ali sad sam razočaran i ne očekujem nikakve promjene nabolje. Uzmimo za primjer nove ministre u Vladi. Je li ijedan od njih izišao sa svojim programom? Ponašamo se kao u vrijeme socijalizma, komesari bili, komesari ostali.
Onda imamo primjer energetike koja je žila kucavica svake industrije. U ministarstvu gospodarstva, imam takav dojam, to je sporedna stvar, što je nedopustivo. Žalosno je to što imamo sve preduvjete da budemo jedna bogata i prosperitetna zemlja, a mi smo i dalje jad i bijeda.

 Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, Ljubo Jurčić - Dobro se nadati boljem, ali čuda se, nažalost, rijetko događaju. U idućoj godini ništa se neće promijeniti. Očekujem rast BDP-a oko nula posto i daljnji rast nezaposlenosti. Uvoz će se smanjiti zbog pada osobne potrošnje, dok će se izvoz povećati u nekim sektorima kao što su tekstil, drvna industrija i nešto metalne industrije.
Do rasta izvoza prvenstveno doći će zbog oporavka Europe koja će rasti jedan posto, dok će Njemačka biti u plusu 1,7 posto. Oni će nas malo povući. Najavljene investicije su dobra stvar, ali one neće donijeti ništa u 2011. godini. Riječ je dugoročnim kapitalnim investicijama koje neće utjecati na zaposlenost ni na domaću proizvodnju jer će se većina toga uvesti. Politika je zasad samo promatrač onoga što se događa, nama je potrebna agresivno aktivna politika kako bi se nešto promijenilo.

 

Vlasnik grupacije Orbico, Branko Roglić - Nastavit ćemo pad. Ništa se neće promijeniti dok se ne uspostavi balans između javnog sektora i realnog gospodarstva. U zadnjih deset godina administracija je narasla do neslućenih razmjera, dok je gospodarstvo daleko zaostalo.
U Hrvatskoj ima puno kvazi-poduzetnika koji sad ne mogu vraćati kredit. Ušli su u projekte koji ne vraćaju novac i velika većina njih je krivo procijenila tržište. Uglavnom, moje mišljenje je da treba pustiti premijerku Jadranku Kosor da nastavi borbu protiv korupcije. Nikako se ne bi trebalo ići u prijevremene izbore. Tek kad ona odradi posao, neka se ide na izbore, pa kome obojci, kome opanci.

Ravnateljica Instituta za javne financije, Katarina Ott - Ne nadam se baš ničemu ni u 2011. ni u godinama iza nje. Hrvatska ima izuzetno nekonkurentno gospodarstvo te neracionalni, neefikasni i korumpirani javni sektor koji dodatno koči oporavak konkurentnosti. Neophodne su radikalne institucionalne i strukturne reforme bez kojih nam neće pomoći ni ekonomski oporavak u EU-u ni naš eventualni ulazak u Uniju.
Za reforme je neophodna vlada koja će biti dovoljno poštena i hrabra da prvo samu sebe, a zatim i javnost suoči s tim tragičnim činjenicama te stekne povjerenje javnosti u mjere koje poduzima. Reforme sa sadašnjom vladom u 2011. ne možemo očekivati, a ako neka nova vlada 2012. godine, bez obzira iz kojih stranaka će biti sastavljena, i otpočne reforme i učini baš sve kako treba, u što unaprijed sumnjam, počecima oporavka mogli bismo se nadati tek negdje u razdoblju od 2014. do 2016. godine.

Predsjednik uprave Kraša, Nadan Vidošević - U sljedećoj godini očekujem nastavak pregovora s Europskom unijom, što je za nas iznimno važno. Samo po sebi ne znači puno, ali bilo kakvo usporavanje tog procesa bilo bi loše. Očekujem nastavak stabilizacije proračuna, odnosno kontrolu proračunskih rashoda, što bi u nekom dinamičkom razdoblju od tri godine osiguralo realan pad proračuna za 20-ak posto.
Sve to neće značiti apsolutno ništa ako se ne dogodi ono najvažnije, a to je da se pokrene investicijski ciklus. Neka sljedeća godina bude obilježena barem jednom, ali značajnom investicijom i onda ćemo 2011. označiti kao dobru godinu i početak jednog novog razdoblja.

Osnivač HGspota, Hrvoje Prpić - Očekujem daljni pad. Mislim da će kriza još snažnije pogoditi poduzetnike u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok će oni na jugu, zahvaljujući turizmu, nešto bolje proći. Maloprodaja će i dalje bilježiti minuse, a kako u njoj radi oko 150.000 ljudi, pad njihovi prihoda odrazit će na pad ukupne potrošnje.
Imenovanje novih ministara u Vladu ne znači puno jer će oni neće moći ništa napraviti u manje od godinu dana. Dugoročno, trebali bi se usredotočiti na to kako smanjiti manjak u budžetu. Više ne možemo živjeti od stranih kredita. Bojim se da se u sljedećoj godini najavljene Vladine investicije neće ostvariti jer se za to nismo pripremili, a još uvijek smo daleko od ulaska u EU.

Član nadzornog odbora Ine, Davor Štern - Vrlo sam optimističan! Svoj optimizam temeljim na promjenama u Vladi, ali i u nizu nadzornih odbora mnogih javnih tvrtki od Ine nadalje. Konačno je izbačena politika, a dopušten je ulazak znanja. Riječ je o povratku morala i etike u poslovanje. To su, po meni, osnovni elementi jedne nove Hrvatske u idućim godinama. Za kraj, jedino je Štern ukazao na svijetlo koje se skriva u hrvatskom tunelu. Dobro se skrilo.(MŠ)

 

 

Izvor: www.tportal.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox