Stvara se drugi najveći trgovački lanac u Hrvatskoj?

Austrijski Spar pregovara o mogućem preuzimanju splitskog trgovačkog lanca Tommy u vlasništvu Tomislava Mamića o čemu se govori već neko vrijeme.

U Sparu su za Poslovni dnevnik komentirali ako su spremni na razvoj i širenje preuzimanjem drugih trgovačkih lanaca, ali i širenjem vlastite mreže, no da konkretnu informaciju ne mogu komentirati jer to krši pravila „fair play“ poslovanja. Iz trgovačko lanca Tommy izostao je komentar.

U slučaju da dođe do preuzimanja, to neće biti prva Sparova akvizicija u Hrvatskoj jer su Austrijanci prije četiri godine preuzeli Ipercoop.

Spar je prošle godine zabilježio prihode od 1,91 milijardu kuna uz gubitak od 145 milijuna kuna. Splitski Tommy je lani imao 1,3 milijarde kuna prihoda uz dobit od 18,1 milijuna kuna. Nakon spajanja, ukupnih gledano promet dvaju trgovačkih lanaca bi iznosio više od 3,2 milijarde kuna.

Svoj blagoslov za eventualno spajanje, tek treba dati i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, no da do njega dođe nastao bi drugi po veličini trgovački lanac u Hrvatskoj. Prvu poziciju drži Konzum u vlasništvu Ivice Todorića, a treće su riječke Plodine. (ps)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox