Svi su gore: Velik interes za dokapitalizaciju Ingre

Ukupna vrijednost iskazanog interesa za sudjelovanje u dokapitalizaciji Ingre iznosi 120,9 milijuna kuna, objavila je Ingra putem Zagrebačke burze. Od toga je 38 milijuna kuna interes za konverziju duga po obveznicama, 40,42 milijuna kuna odnosi se na konverziju duga po aktivnim tranšama komercijalnih zapisa, a 42,48 milijuna kuna na potraživanja poslovnih partnera i kooperanata na investicijskim projektima.

 

U objavi Ingre ističe se da se gotovo 70 posto potraživanja koja su predmet unosa u kapital, odnosno gotovo 83 milijuna kuna, odnosi na smanjenje kratkoročnog duga, što će, kako se navodi, doprinijeti poboljšanju financijskog položaja i poslovnoj stabilnosti Ingre.

 

Zamjena potraživanja za vlasnički udio

 

O povećanju temeljnog kapitala odlučivat će Glavna skupština 22. prosinca. Uprava i Nadzorni odbor predlažu skupštini smanjenje temeljnog kapitala, a potom dokapitalizaciju zamjenom potraživanja Ingrinih vjerovnika za vlasničke udjele. Prema prijedlogu Uprave i Nadzornog odbora, prvo bi temeljni kapital Ingre na skupštini bio smanjen sa 300 milijuna kuna na 150 milijuna kuna pri čemu se temeljni kapital smanjuje prijenosom sredstava dobivenih smanjenjem u rezerve kapitala, bez isplate dioničarima. Potom bi se temelji kapital povećao sa 150 milijuna kuna na 450 milijuna kuna, ulaganjem prava i izdavanjem novih dionica.

Tako bi Ingrini vjerovnici imali mogućnost svoja potraživanja zamijeniti za vlasnički udio. Tim koracima Ingra želi do kraja godine razriješiti dio svojih dugovanja prema dobavljačima, imateljima komercijalnih zapisa te imateljima obveznica. Prema podacima iznesenim na nedavnom susretu Ingrinog poslovodstva s novinarima, vrijednost Ingrinih obveznica je 200 milijuna kuna, vrijednosnica 83 milijuna kuna, a potraživanja dobavljača koja bi bila obuhvaćena dokapitalizacijom 53 milijuna kuna.

Kad bi svi vjerovnici na koje se odnosi Ingrina ponuda prihvatili ponudu i postali novi dioničari, držali bi dvije trećine vlasničkog udjela, procjenjuju u Ingri. Ingra je na Burzi objavila i protuprijedlog dioničara Danijela Režeka koji predlaže da se temeljni kapital sa 150 milijuna kuna poveća za iznos od 120,9 milijuna kuna, na 270,9 milijuna kuna. a Ingra bi izdala nešto više od šest milijuna novih dionica. To bi se povećanje provelo ulaganjem prava, odnosno unosom potraživanja vjerovnika prema Ingri u temeljni kapital pri čemu poimenično navodi 87 vjerovnika. (Hina)

 

Foto: www.ingra.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox