"Švicarac" pada - uspjele mjere švicarske središnje banke

Tečaj švicarskog franka povukao se s rekordno visokih razina na međunarodnim tržištima nakon što je švicarska središnja banka snizila kamatne stope kako bi obuzdala njegov rast, no zabrinutosti o globalnom rastu mogle bi i dalje ograničavati sklonost ulagača prema riziku i pružiti daljnju podršku franku.

 

Euro je ojačao više od dva posto tijekom dana prema franku, dosegnuvši 1,1149 franaka. Prije toga se nakratko spustio na rekordno niskih 1,0794 franaka. Dolar je također ojačao prema franku tijekom dana za više od 1,7 posto, na 0,77889 franaka s prijašnje razine od oko 0,7630 franaka. Euro je tijekom dana ojačao i gotovo jedan posto prema dolaru, na 1,4265 dolara, poglavito zahvaljujući dobitcima prema franku i boljim od očekivanja podatcima o prometu u maloprodaji eurozone. No, očekuje se da će rast prinosa po državnim obveznicama perifernih članica eurozone vjerojatno ograničiti njegove dobitke. Švicarska središnja banka je objavila da je franak uvelike precijenjen, čime je ostavila prostora za daljnje intervencije. Tržišta strahuju i od intervencija japanske središnje banke, koja je danas ponovno upozorila da nije zadovoljna s rastom jena. Japanska valuta percipira se također kao sigurno utočište za kapital u nestabilnim vremenima.

Dolar se u takvim okolnostima zadržao na 77,05 jena, nakon što se ovih dana spustio na najnižu razinu razinu u četiri mjeseca od 76,29 jena a nedaleko je i rekordno niskih 76,25 jena, koliko je iznosio u ožujku. Ipak, analitičari su skeptični u vezi najnovijih valutnih kretanja, ističući da je svako slabljenje franka vjerojatno dobar trenutak za njegovu kupovinu. Nove će mjere u najboljem slučaju usporiti aprecijaciju švicarskog franka, jer realni novac i dalje traži franak, i nisu to samo spekulativni tijekovi - kazao je Neil Mellor, valutni strateg u Bank of New York Mellon. Te će mjere donekle imati odjeka u svjetlu najnovijih događanja diljem svijeta i promjene trenda na tržištima dionica, no ulagači bježe od rizika pa švicarskoj središnjoj banci predstoji duga i teška bitka.

Švicarska središnja banka bit će oprezna

Euro je oslabio gotovo 11,5 posto prema franku od početka godine, a dolar za 17 posto. To je stvorilo pritisak na švicarske vlasti da interveniraju. Švicarska središnja banka, međutim, bit će oprezna kod intervencija nakon što je izgubila gotovo 21 milijardu dolara u pokušaju obuzdavanja jačanja franka u razdoblju od ožujka 2009. i lipnja 2010. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox